Treba li dijete znati čitati i pisati prije škole?

obitelj, djeca, zdravlje, obitelj, djeca, djeca, zahvalnost, obaveze, djeca, dijete, odgoj, imena, popularna imena, Hrvatska, pisanje, čitanje, dijete, roditelj, mala briga, Mala djeca, roditeljstvo, dijete-roditelj, hiperaktivno dijete, hiperaktivnosti, hiperaktivnost, liječenje, obitelj, djeca, sreća, djeca rast, roditelji
Čitanje i pisanje vještine su koje će dijete svladati u prvom razredu osnovne škole. Važno je da dijete prije polaska u školu stekne neke predvještine koje će mu pomoći da nauči čitati i pisati. To znači da treba biti u dodiru s knjigama, slikovnicama, slušati priče i komunicirati s prijateljima i odraslima.

 

Predčitačke vještine, poput prepoznavanja i stvaranja rime, prepoznavanja i imenovanja početnoga i završnoga glasa u riječi, glasovne analize i sinteze podloga su za uspješno svladavanje čitanja i pisanja. U godini prije polaska u školu češće nudite djetetu igrolike aktivnosti u kojima će do izražaja doći predčitačke vještine. Čitajte mu ili reproducirajte priče i pjesme s nosača zvuka kako biste potaknuli motivaciju za čitanje. Važno je da aktivnosti budu zabavne kako dijete ne bi steklo dojam prisile ili osjećaj gubitka vremena za igru.

Crtanje je jedna od omiljenih dječjih aktivnosti u predškolskom razdoblju. Već s prvim šarama po papiru počinje se razvijati grafomotorika. Ona je preduvjet za razvoj vještine pisanja. U razdoblju prije polaska u školu važno je da dijete može povlačiti ravne i zakrivljene crte unutar slobodnog i ograničenog prostora. Kako bi se izbjeglo monotono popunjavanje redova istih uzoraka crta, dobro je kombinirati slobodan dječji crtež i predložak s uzorkom. Neka vam dijete crtanu priču ispriča.

„Potrebno je poticati dijete na artikulaciju riječi, spontano govorenje i komuniciranje, prepoznavanje pisane riječi u okolini. U tom je razdoblju najvažnije da crtana ili pisana poruka bude djetetu dostupna, a ono će je upotrijebiti u novoj komunikacijskoj situaciji. Birajte jednostavne oblike riječi, one koje se mogu zamisliti i nacrtati", savjetuje roditeljima mr. Vesna Budinski, učiteljica i predavačica Metodike hrvatskoga jezika na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.