Jednostavni savjeti kako da pričate s djetetom

Majka i kćer
Shutterstock

Kada razgovarate sa djetetom, od početka mu dajte dobar primjer tako što ćete ga pažljivo slušati. Kada želite započeti razgovor sa djetetom, prvo mu privucite pažnju.

Morate se pobrinuti da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušatelji i da aktivno reagirate kada vam djeca nešto govore. Televizor ili svoje prijatelje čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što nazivamo selektivnim slušanjem i srećom, problem je koji relativno jednostavno možete riješiti.

Psiholozi nude nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vas dijete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete. Prije svega, morate se pobrinuti da djetetu date dobar primjer i da sami budete dobri slušatelji i aktivno reagirate kada vam djeca nešto govore. Trudite se da se djeci obraćate sa poštovanjem, prenosi B92.

Prvo djeci privucite pažnju, pa tek onda pričajte. Još jedan vrlo praktičan savjet je da stišate glas, a ne da ga povisujete. Djeca nisu navikla da pričate smireno i nježno, zato je vjerojatnije da će prije reagirati. Jednom kada pridobijete djetetovu pažnju, recite mu da vas gleda u oči. Neka vaše rečenice budu jasne i kratke, ponekad je dovoljna samo jedna riječ. Pričajte manje, ne više.

Na kraju, zamolite dijete da vam ponovi šta ste rekli, kako biste znali da je shvatilo šta tražite od njega. Još jedna važna stvar kada učini ono što ste tražili, nagradite ga zagrljajem i riječima ohrabrenja. Tako ćete djeci pomoći da postanu sretni, zdravi i brižni.