Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku

spavanje
Umjetno svjetlo može negativno uticati na zdravlje cijelog tijela, a istraživanja su pokazala da čak i blago umjetno svjetlo tijekom spavanja može oštetiti mozak. Umjetno svjetlo povećava nivo hormona stresa tijekom noći, a učestalo izlaganje umjetnom svjetlu povećava rizik od nastanka kronične upale, inzulinske rezistencije i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Spavanje uz umjetno svjetlo može uzrokovati nesanicu i hormonalnu neravnotežu. Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a umjetno svjetlo narušava oslobađanje melatonina. On je taj koji snižava nivo krvnog pritiska, glukoze i tjelesne temperature.

No, oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svjetla. Naučnici su ustanovili da osobe koje spavaju uz umjetno svjetlo imaju za 50% manje melatonina u tijelu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svježoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

Puno brže ćete zaspati ako ležite u mračnoj sobi, a uz to ćete smanjiti rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa dva i nesanice. Uz to, ujutro ćete se probuditi odmorniji ako ste spavali u potpunom mraku nego ako ste spavali uz umjetno svjetlo.