Par jednostavnih stvari s kojima možete smanjiti rizik od raka

Puno je toga što možemo učiniti za svoje zdravlje, a za početak se dobro pridržavati nekoliko mudrih i korisnih savjeta.

Spavajte više

Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju manje od šest sati tijekom noći imaju 50 posto veću šansu za razvoj raka debelog crijeva od onih koji spavaju više od sedam sati. 'Spavanje pomaže stanicama da se oporave', tvrdi Marisa C. Weiss, predsjednica i osnivačica stranice BreastCancer.org.

Izbjegavajte plastične posude za hranu

Bisfenol A (BPA) je kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, čaša i posuda za čuvanje hrane, a otpušta se prilikom izlaganja toplini i tako može prijeći na vaš obrok. Hranu za posao bolje je pakirati i prenositi u keramičkim posudama.

Dogovorite druženje

Dopisivanje poruka i tweetanje je odlično, ali to ne bi trebalo zamijeniti stvarno druženje. 'Jaka društvena povezanost (ali ne ona virtualna), pomaže ljudima da se bolje brinu o sebi', tvrdi Alyson Moadel direktorica programa psihosocijalne onkologije.

Predahnite od sjedenja za radnim stolom

'Previše sjedenja može dovesti do metaboličkog sindroma (skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine), a to povećava rizik od raka', kaže doktorica Brigid M. Lynch. 'Ako ustanete na kratko svakih pola sata to može biti dovoljno da se smanje štetni učinci sjedenja', nadodaje.

Vodite brigu o zubima

'Loša dentalna higijena povećava rizik za upalu desni, gingivitis. Tijekom vremena visoke razine upale mogu povećati rizik od raka', kaže Marisa C. Weiss. Još jedan dobar razlog da redovito posjećujete zubara.

Napravite HPV test

Ako imate 30 i više godina uz redoviti Papa test zatražite i test za HPV (Humani papiloma virus). U većini slučajeva HPV uzrokuje rak grlića maternice.

Pronađite dobrog liječnika

'Nepristojan doktor može značiti lošije zdravlje za vas. Da bi pružili najbolju moguću njegu, liječnici trebaju imati dobre socijalne vještine jer za medicinu je ključan timski rad', kaže Johns Hopkins.

Testirajte nedostaje li vam vitamina

Vitamin D pomaže da stanice u dojkama rastu normalno. Zatražite test krvi, ako su razine D vitamina niske liječnik vam može preporučiti dodatak vitamina D tako da dnevno dobijete preporučenu dozu. Preporučenu dnevnu dozu ne treba povećati jer to može izazvati rak.

magazin.net.hr

Tagovi: zdravlje RAK rizik
29.08.2013 u 21:13
loading...