NUTRICIONISTICA ANICA GALIĆ "Kuke su zbilja čuvarice zdravlja, a djeluju i kao prirodni afrodizijak"

Anica Galić
hercegovina.info

Baš kao što se laste svake godine iznova vraćaju kao vjesnici proljeća, tako i kuke, ti zdravi i ukusni plodovi, najavljuju dolazak toplijih dana. Gdje god da pogledate - na livadama, uz seoske puteljke ili pokraj starih kamenih zidova i kuća - možete ih pronaći, a sezona njihovog branja već je uvelike počela.

Kuke su blago koje je poznato kroz dugu povijest kulinarstva. Spominju se još u drevnoj Kini, gdje su 3000 godina pr. n. e. korištene za liječenje suhog kašlja i jačanje pluća, a sam Hipokrat ih je nazvao 'opstipacijskim sredstvom' korisnim kod bolesti poput dizenterije i lumbaga. Više o ovom nutritivnom dragulju za hercegovina.info ispričala je Anica Galić, nutricionistica iz Mostara.

Kuke

Zašto bi kuke trebale biti dio prehrane

Kuke su iznimno hranjiva namirnica, bogata vrijednim hranjivim tvarima, a s druge strane, veoma siromašna kalorijama. Naime, u 100 grama kuka ima tek oko 20 kalorija, jer većinu kuke (oko 90%) čini voda, a osim nje sadrže i 1,7% proteina, 2,6% ugljikohidrata i 0,7% masti. No, unatoč malom kalorijskom sadržaju, ove male plodove krase brojne ljekovite i korisne tvari poput asparagina, arginina, jantarne kiseline i tirozina. Pronalazimo i tragove holina te bogatstvo vitamina A, B i C, uključujući i folnu kiselinu koja je izrazio korisna za sve trudnice i one žene koje planiraju trudnoću“, kazala je za hercegovina.info Galić, te je nadodala kako kuke ne sadrže masnoće niti kolesterol, ali sadrže glutation, jedan od najjačih antioksidansa s dokazanim antikancerogenim svojstvima.

Zdravstvene benefiti

Kuke su nevjerojatno korisne za zdravlje jer pružaju tijelu raznovrsne benefite zbog čega bi od sredine ožujka pa sve do kraja proljeća trebale biti neizostavan dio uravnotežene prehrane. Ovo su neki od najvećih benefita koje donose:

Optimiziraju zdravlje probavnog trakta

Kuke su bogate posebnim ugljikohidratom poznatim kao inulin, koji se ne može probaviti u našem tijelu, ali ga razgrađuju korisne bakterije u debelom crijevu. Ove bakterije igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg probavnog sustava. „Kada unosimo dovoljne količine inulina putem hrane poput ove proljetne delikatese, potičemo rast i aktivnost ovih prijateljskih bakterija. Kada se populacija ovih korisnih bakterija poveća, postaje teže neprijateljskim bakterijama opstati u našem probavnom sustavu“, pojasnila je. Osim toga, kuke su izvrstan izvor prehrambenih vlakana koja potiču zdravu probavu i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Kuke

Podrška funkciji jetre, bubrega i pluća

„Naše hercegovačke kuke imaju izrazito visok udio vlakana koji su ključni za probavu, potiču metabolizam, pomažu u razbijanju krvnih ugrušaka i smanjuju rizik od nastanka nekih srčanih bolesti“, kazala je Galić te nadodala kako je prema nekim istraživanjima dokazano da vitamin B6 koji je prisutan u kukama igra važnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi.

Osim toga, kuke djeluju i kao izvrstan diuretik, pomažući tijelu u eliminaciji viška tekućine i soli. To je posebno korisno za osobe s povišenim krvnim tlakom. Također, podržavaju zdrav rad bubrega i sprječavaju nastanak bubrežnih kamenaca. Nadalje, preporučene su u dijeto terapiji za smanjenje nakupljanja mokraćne kiseline, kao i za giht i reumu.

Pogodnost za dijabetičare

Jeste li znali da su kuke odlična namirnica za osobe oboljele od dijabetesa? Kako nam je nutricionistica objasnila, ovaj nutritivni dragulj je izrazito nizak u ugljikohidratima, a uz to ima i vrlo nizak glikemijski indeks, što ga čini više nego prikladnim izborom za sve dijabetičare.

Poboljšanje zdravlja fetusa

Kuke obiluju folnom kiselinom - esencijalnom kiselinom za sintezu DNA. „Bez nje stanice živčanog sustava fetusa ne dijele se pravilno, a deficit redovito dovodi do porođajnih oštećenja kao što je oštećenje živčane cijevi“, kazala je Galić.

Jačanje koštanog tkiva

Kako nam je objasnila, kuke su ključne za jačanje kostiju, a bogatstvo vitamina K, kalcija i magnezija igra ključnu ulogu u tom procesu. „Vitamin K ima značajnu ulogu jer aktivira osteokalcin, protein koji je odgovoran za integraciju kalcija u kostima. Osim toga, vitamin K je bitan za pravilnu koagulaciju krvi“, rekla je te naglasila kako redovita konzumacija namirnica bogatih vitaminom K, kalcijem i magnezijem može pridonijeti jačanju kostiju i održavanju njihove funkcije.

Kuke

Prirodni su afrodizijak

Uz svoju iznimnu nutritivnu vrijednost, kuke su kroz povijest bile poznate i kao afrodizijak. Nutricionistica je za hercegovina.info istaknula da su kuke, osim što su iznimno hranjive, od davnina poznate i kao prirodni afrodizijak. Zbog visokog udjela vitamina E, koji je poznat kao ‘vitamin plodnosti’, ova niskokalorična namirnica potiče proizvodnju seksualnih hormona te djeluje kao potencijalni stimulans za povećanje seksualnog apetita i poboljšanje seksualne funkcije, što kuke zapravo i čini još zanimljivijim dodatkom prehrani.

“Nakon što pojedemo kuke, nije neuobičajeno da mokraća kratko vrijeme promijeni boju i miris. No, nema razloga za zabrinutost zbog toga, kuke su zbilja čuvarice zdravlja”, zaključila je Galić. Stoga, slobodno uključite ovo ukusno proljetno povrće u svoj jelovnik i uživajte u njegovim blagodatima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.