Ovako se ljudskim organizmom širi rak

11.11.2014

Znanstvenici su prvi put uspjeli snimiti u realnom vremenu kako se stanice raka odvajaju od tumora te putuju krvnim sustavom po tijelu do vitalnih organa.

Za vizualizaciju načina na koji stanica raka prelazi iz tumora u krvotok i širi se po tijelu, u procesu metastaza, zaslužni suznanstvenici Instituta John Hopkins koji se bavi nanobiotehnologijom.

Oni su za vizualizaciju u realnom vremenu koristili umjetnu žilu koja je napravljena u laboratoriju Petera Searsona, ravnatelja Instituta.

Krvnu žilu simulira uređaj kojeg čini cilindrična cijev, presvučena ljudskim endotelijalnim stanicama i koja je pohranjena u gel od kolagena, strukturnog proteina tijela koji podupire živa tkiva.

Mala nakupina metastaziranog raka dojke stavlja se u gel pored žile, dok se tekućina puna hranjivih sastojaka upumpava kroz cijev kako bi se simulirao protok krvi. Dodavanjem fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratiti stanice raka tijekom narednih dana i sve snimiti, piše fokus.ba.

Proces prikazuje stanice raka kako kreiraju tunel do stijenke simulirane žile, nakon čega se stanica formira u kuglicu te nakon par dana uz pomoć sile koja razbija endotelijalne stanice, oslobađa od stijenke žile s unutarnje strane te je krvotok nosi dalje kroz tijelo.

Idući cilj znanstvenika je iskoristiti umjetnu krvnu žilu za istraživanje raznih strategija terapija u liječenju raka, poput kemoterapijskih lijekova. Želja je da se poboljšaju metode pronalaska i neutraliziranja tumora otpornih na lijekove.

izvor: net.hr


loading...