LIJEČNIK KOJI JE PRISTAO NA EKSPERIMENT "Imam dijagnozu agresivnog rata. Gledajte me, a rekli su da ću brzo umrijeti"

Liječnik rak

Liječnik Richard Scolyer, specijalist za melanome, suočio se s tumorom mozga, i to onim najgorim, podvrste glioblastoma. Ta je vrsta tumora toliko agresivna da većina pacijenata ne poživi ni godinu dana od postavljanja dijagnoze.

Scolyer i njegova kolegica Georgina Long krenuli su u nemoguću misiju spašavanja njegovog života pronalaskom lijeka. Australski su znanstvenici to i ranije radili s melanomom, piše BBC.

"Nije mi odgovaralo samo prihvatiti sigurnu smrt bez da sam nešto pokušao. To je neizlječiv rak? Pa dođavola!", rekao je Scolyer.

Kad su se Scolyer i Long upoznali prije 30 godina kao mladi liječnici, uznapredovali melanom bio je smrtna presuda. Njih je upravo to privuklo te su vidjeli izazov, ali i potencijal baš u činjenici da Australija ima najveću stopu raka kože na svijetu. Htjeli su nešto promijeniti.

Njihov je tim tijekom prošlog desetljeća istraživao o imunoterapiji, koja koristi imunološki sustav tijela za napad na stanice raka. To je istraživanje dramatično poboljšalo rezultate za pacijente s uznapredovalim melanomom diljem svijeta. Polovica njih sada je izliječena, a ranije je to bilo samo 10 posto pacijenata. Njihovo se otkriće sada primjenjuje na mnoge druge vrste raka i spašava još više života.

Profesorica Long je noć provela u suzama kada je saznala dijagnozu svog dragog kolege. Mislila je da će umrijeti za manje od 12 mjeseci, no onda je počela proučavati udžbenike, istraživati klinička ispitivanja i slati e-mailove kolegama širom svijeta.

Glioblastomi, koji se nalaze u vezivnom tkivu mozga, jako su agresivni. Opći protokol za njihovo liječenje je momentalna ekscizija, a zatim radioterapija i kemoterapija. Stope preživljavanja su jako niske.

Prof. Long i njezin tim su otkrili kod melanoma da imunoterapija djeluje bolje kada se koristi kombinacija lijekova i kada se oni primjenjuju prije bilo kakve operacije.

"To je kao treniranje psa tragača: date mu miris robe osobe koju tražite, ovdje je to stanica raka, a kasnije ih on može pronaći i uloviti", kaže Long.

Ipak, pokušaj takvog liječenja dolazi s velikim rizicima. Neki su onkolozi bili skeptični da će lijekovi uopće moći doći do njegovog mozga, a ako i dođu, nisu znali hoće li njegov imunološki sustav reagirati. Također, brinuli su se hoće li ga ovakav eksperiment ubiti još brže od samog raka.

Mnogi tumori mozga rastu tako brzo da odgađanje operacije za samo dva tjedna može značiti da je za nju već prekasno. Lijekovi za imunoterapiju su prilično jaki, posebno kada se pomiješaju, pa može doći i do otrovanja pacijenta. Ako bilo koja od tvari u lijekovima uzrokuje oticanje mozga, pacijent može odmah umrijeti.

Mnogi kolege su smatrali da emocionalna povezanost profesorice Long s pacijentom loše utječe na njezinu prosudbu. Govorili su joj neka pusti neuroonkološke stručnjake da rade svoj posao.

Ipak, prof. Scolyer je postao prvi pacijent s rakom mozga koji je ikada prije operacije primio kombiniranu imunoterapiju. Također je prvi kojem je dano cjepivo prilagođeno njegovim tumorskim markerima.

Nekoliko tjedana kasnije, liječnici su se oduševili. Ne samo da su pronašli tragove lijekova u tumoru, što znači da lijek jest dospio u mozak, a došlo je i do eksplozije imunoloških stanica. To je timu dalo nadu da će te stanice napasti njegove stanice raka.

Prosječno vrijeme za povratak raka glioblastoma je šest mjeseci nakon operacije. No osam mjeseci kasnije, nakon nastavka imunoterapije, prof. Scolyer i dalje ne pokazuje nikakve znakove aktivnog raka. Nove snimke od prošlog tjedna pokazale su da se njegov mozak normalizira, piše BBC.

Ovo je izazvalo veliko uzbuđenje i nadu da bi se njegov život mogao znatno produžiti. No to daje i nadu da bi ovo otkriće moglo pomoći još 300.000 ljudi kojima se svake godine dijagnosticira rak mozga.

Takva bi vrsta istraživanja obično trajala godinama, čak i desetljećima, no ono što su Scolyer i long postigli u samo nekoliko mjeseci već je privuklo interes farmaceutskih kompanija i potaknulo razgovore o kliničkim ispitivanjima.

Neki liječnici ipak nešto manje dijele oduševljenje ovim rezultatima. Jedan od njih je Roger Stupp, po kojem je nazvan trenutni protokol za liječenje glioblastoma, a on kaže da je prerano reći djeluje li ovo.

"Nazvao bih ovo ohrabrujućim, ali ne i obećavajućim. Nije revolucija, no ipak je korak naprijed, rekao je i dodao da bi bilo dobro da prof. Scolyer doživi 12 ili čak 18 mjeseci bez povratka raka. Tada bi se moglo reći da ova vrsta liječenja djeluje.

No Stupp kaže da je apsolutno uvjeren da imunoterapija može promijeniti liječenje raka mozga.

Liječnici izglede za to da je Scolyer izliječen smatraju minimalnima, no ipak misle da bi se čudo moglo dogoditi.

U prosincu je proslavio svoj 57. rođendan, kao i još jedan Božić sa svojom obitelji, suprugom Katie i djecom Emily, Matthewom i Lucy. Zahvalan je za svaki dobar pregled, svjestan da bi to mogao biti posljednji koji je takav.

"Volim svoju obitelj, volim svoju suprugu. Sviđa mi se i moj posao. Ljut sam, slomljen. Ne želim umrijeti", priča Scolyer.

No utjehu mu daje mogućnost da bi ovo istraživanje moglo donijeti neki smisao za sve ostale s njegovom dijagnozom.

- I ako sutra umrem, jako sam ponosan, ističe.