VIDEO  Ovako se ljudskim organizmom širi rak

karcinom, štite od raka, zloćudne bolesti, kod zloćudnih kožnih oboljenja, tumor, nastanak tumora, Borba protiv tumora, tumorske stanice, tumor pluća, metastaza tumora, tumori

Za vizualizaciju načina na koji stanica raka prelazi iz tumora u krvotok i širi se po tijelu, u procesu metastaza, zaslužni suznanstvenici Instituta John Hopkins koji se bavi nanobiotehnologijom.

Oni su za vizualizaciju u realnom vremenu koristili umjetnu žilu koja je napravljena u laboratoriju Petera Searsona, ravnatelja Instituta.

Krvnu žilu simulira uređaj kojeg čini cilindrična cijev, presvučena ljudskim endotelijalnim stanicama i koja je pohranjena u gel od kolagena, strukturnog proteina tijela koji podupire živa tkiva.

Mala nakupina metastaziranog raka dojke stavlja se u gel pored žile, dok se tekućina puna hranjivih sastojaka upumpava kroz cijev kako bi se simulirao protok krvi. Dodavanjem fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratiti stanice raka tijekom narednih dana i sve snimiti, piše fokus.ba.

Proces prikazuje stanice raka kako kreiraju tunel do stijenke simulirane žile, nakon čega se stanica formira u kuglicu te nakon par dana uz pomoć sile koja razbija endotelijalne stanice, oslobađa od stijenke žile s unutarnje strane te je krvotok nosi dalje kroz tijelo.

Idući cilj znanstvenika je iskoristiti umjetnu krvnu žilu za istraživanje raznih strategija terapija u liječenju raka, poput kemoterapijskih lijekova. Želja je da se poboljšaju metode pronalaska i neutraliziranja tumora otpornih na lijekove.

izvor: net.hr