Namirnice zahvaljujući kojima ćete rijeđe kod zubara

zubi, zdravlje, zdravlje, zubi, zubi, zdravlje, karijes, zubi, zubar, zubi, strah, zubar, zubi, BIH, zubi, karijes, zubi, antibakterijska voda, ispiranje usta, zubi, namirnice, zdravlje, zubi, sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa, parodonta, pokvareni zubi , ortodontske anomalija , namirnice, napitci, žuti zubi
Lijek za karijes ne postoji, ali zato postoji način na koji se, uz redovitu higijenu usne šupljine, može smanjiti mogućnost njegova pojavljivanja, a recept je vrlo jednostavan: konzumiranjem određenih namirnica.

Kako biste povećali količinu kalcija i fosfora u krvi koji omogućuju mineralima da se vežu za kosti, odnosno zube i čine ih čvrstima i otpornima nije dovoljno samo izbjegavati slatko i obrađenu hranu.

Također morate jesti hranu koja jača imunitet i sadrži obilne količine minerala i vitamina koji grade staklenastu i čvrstu strukturu zubiju.

Takve namirnice ujedno i najbolje sprječavaju pojavu karijesa, a one su:
- kokosovo ulje,
- organski mliječni proizvodi
- morski plodovi
- organsko kuhano povrće i bujon
- meso s organa i žlijezda, poput jetrica

S druge strane ograničite konzumaciju hrane krcate štetnom fitinskom kiselinom poput žitarica, grahorica, orašastog voća i sjemenka kao i unos rafinirane hrane jer je puna prerađenih šećera i brašna koji remete ravnotežu šećera u krvi.

Tu hranu možete zamijeniti slijedećim namirnicama:
- fermentiranim uljem od jetre bakalara koje je bogato vitaminima A, D i K koji tope masnoće
- magnezijem koji je neophodan za učinkovitost kalcija i fosfora u organizmu
- želatinom koja je dobra alternativa ako nemate vremena kuhati bujon, a odlična je za desni i probavu

Neke namirnice zbog svog sastava, kao i teksture kojom mehanički čiste zube imaju ulogu ‘prehrambene četkice za zube’:

1. Jabuke
Jabuka sadrži fosfor, kalcij i flour te sprječava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički.

2. Sirova mrkva
Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.

3. Celer
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Zadovoljna.hr