Je li svaka dijeta učinkovita?

11.02.2016

Ako ste promijenili nekoliko režima dijete i stalno vodite bitku s kilogramima onda zasigurno niste pronašli dijetu koja je učinkovita, barem ne za vas. Je li problem u dijeti ili u vama; nije li svaka dijeta učinkovita?! Kakva je to zapravo dobra dijeta koja daje rezultate?!

Ako govorimo o popularnim dijetama (ili dijetama koje niste sami osmislili), svaka će rezultirati gubitkom kilograma. Međutim, sam gubitak kilograma ne znači da je dijeta i učinkovita. Pristup različitih dijeta može se bitno razlikovati ali svaki režim ima jedan glavni cilj koji dovodi to mršavljenja, a to je redukcija kalorijskog unosa, što znači da će manji unos kalorija od njihove potrošnje osigurati gubitak kilograma. Apsolutno sve dijete funkcioniraju po tom principu, zato što jedino tako možemo prisiliti organizam na mršavljenje, ali to ne znači i da je svaka dijeta učinkovita; može li se ona provoditi dugoročno, zadovoljava li individualne potrebe i je li zdrava. 
  
Dijeta koja će za vas biti učinkovita mora, osim mršavljenja, zadovoljiti sljedeće:

Dugoročnost- morate se zapitati možete li takav režim prehrane provoditi kontinuirano duži period. Dijeta koje se ne možete dosljedno pridržavati ili od koje stalno odustajete, rezultirat će pojavom "jo-jo" efekta, što znači da ćete stalno imati oscilacije u tjelesnoj težini i nikako nećete postići dugoročne rezultate. Dijeta nije uvijek lagana, ali ne smije biti i mukotrpna, već prilagođena tako da možete izdržati, ali i postepeno mijenjati svoje prehrambene navike kako bi kasnije održavali postignutu, željenu kilažu.

Zdravlje- mnoge dijete će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma, ali one neće biti zdrave. To su najčešće one prilično rigorozne dijete koje vas tjeraju da dnevno popijete tek nekoliko sokova od voća i povrća, ili pak one koje znatno ili u potpunosti isključuju određene nutrijente ili skupinu namirnica. Može se dogoditi da zbog takvih dijeta dođe do nedostatka nekih važnih vitamina i minerala te vlakana, ili prevelikog gubitka mišićne mase za vrijeme dijete, a cilj je svakog mršavljenja gubitak tjelesne težine isključivo na račun masnog tkiva.

Ostale potrebe - imate li puno aktivnosti i želite li osim mršavljenja postići još neke ciljeve poput povećanja ili zadržavanja snage i mišićne mase, morate dijetu prilagoditi individualnim potrebama s obzirom na količinu i vrstu treninga kojim se bavite. Iako je mršavljenje vaš primarni cilj, važno je voditi računa o tome da tijelo dobije određenu količinu energije unosom ugljikohidrata, te gradivni materijal (protein) za očuvanje i izgradnju mišića. Dijeta mora biti primjerena potrebama i zahtjevima vašeg organizma koji obavlja svakodnevne i sportske aktivnosti.

Izvor: index.hr

loading...