Izvrsni trikovi za mršavljenje, ali samo za ekstremne lijenčine

No imamo dobre vijesti za sve kojima nedostaje snage volje: ne morate biti opsesivno zaluđeni dijetom i vježbanjem da biste smršavili. I lijenčine mogu biti vitke, samo se trebaju pridržavati nekoliko trikova.

Budite na dijeti dva puta tjedno

U tromjesečnom istraživanju, žene koje su pazile na unos ugljikohidrata dva puta tjedno, izgubile su četiri kilograma, dok su one one koje su živjele svakodnevno na 1.500 kalorija tijekom cijelog tjedna, izgubile isti broj kilograma. Ono što se vjerojatno događa jest da vam stroga dijeta ne daje slobodu, postat ćete gladni i povremeno prekršiti pravila. No na dvodnevnoj dijeti lakše podnosite 'mučenje' jer znate da će brzo završiti. Sve dok se ne prejedete sljedeći dan, vaš tjedni unos kalorija će biti manji, pa ćete smršaviti.

Smanjite intenzivno vježbanje

Pretjerano vježbanje bez dovoljno vremena za oporavak podiže razinu hormona stresa - kortizola, pa se vaše tijelo 'drži' za masti nakupljene na trbuhu.

Zapisujte tu i tamo što jedete

Vođenje dnevnika prehrane je sjajan način da osvijestite što stavljate u usta, no to može biti i dosadni. Radije dva puta tjedno i jednom vikendom napišite što ste jeli. U nedavnom istraživanju 220 žena koje su bar tri puta tjedno zapisivale što jedu, izgubile su u prosjeku pet kilograma tijekom 18 mjeseci.

Naspavajte se

Kad niste odmorni prije ćete jesti visokokaloričnu hranu, dokazali su znanstvenici sa Sveučilišta u Koloradu. 23 muškaraca i žena proveli su dvije noći u laboratoriju za spavanje. Prvog jutra, nakon osam sati sna, morali su ocijeniti koliko žude za različitim namirnicama. Nakon tjedan dana, vratili su se u laboratorij, ostali budni cijelu noć i opet ujutro ocijenili glad. Ovaj put su svi žudjeli za slatkim i grickalicama.

Smanjite vrijeme provedeno u teretani

Najnovije istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu pokazalo je da su ispitanici koji su svakodnevno vježbali 30 minuta tijekom tri mjeseca izgubili oko četiri kilograma, dok su oni koji su vježbali 60 minuta dnevno izgubili tri kilograma. Budući da pola sata vježbanja nije užasno iscrpljujuće, manja je šansa da ćete ostatak dana provesti zavaljeni na kauču, dok dulje vježbanje često znači i da ćete se poslije nagraditi hranom.

Net.hr