Gledanje napetih utakmica opasno za zdravlje

hrt mostar, tv, antene, HTV, sport, tv, zdravlje, sindikat, potpora, žitopromet, rtv, FTV, rtv pretplata, Hrvatski kanal, hrvatska televizija, tv, pretplata, rtv pretplata, BIH
Istraživači s University of Southern California su analizirali stopu smrtnosti u Los Angelesu u 2 tjedna nakon odigravanja Super Bowla, najvažnije utakmice američkog nogometa u kojoj su 1980. i 1984. godine sudjelovale momčadi iz tog grada.

Tako prikupljeni podaci su uspoređeni s podacima za godine u kojima Super Bowl nisu igrale momčadi iz Los Angelesa.

Pokazalo se kako je nakon utakmice iz 1980. godine, u kojoj je momčad iz Los Angelesa izgubila nakon preokreta, rezultirala 15 posto većom smrtnošću muškaraca i 27 posto većom stopom smrtnosti kod žena u sljedeća 2 tjedna.

Rizik je bio najveći za osobe starije od 65 godina.

U Super Bowlu 1984. godine je pobijedila momčad iz Los Angelesa, što je dovelo do smanjenja stope smrtnosti u odnosu na ostale promatrane godine.

Istraživači pojašnjavaju kako navijači razvijaju emotivnu povezanost s momčadi za koju navijaju, što u slučaju poraza može dovesti do značajnog stresa.

To je posebno opasno za navijače s bolestima srca, pogotovo u kombinaciji s konzumacijom alkohola i masne hrane tijekom gledanja utakmice, kažu znanstvenici.

Ranije istraživanje provedeno u Njemačkoj tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. godine je rezultiralo sličnim nalazima u danima kada je igrala njemačka reprezentacija.(Fena)