SUPERHEROJI U KIMONIMA Priča o hrabrosti, snazi i inkluziji iz srca Mostara, gdje medalje svijetle jače od prepreka

Judo klub Borsa
Hercegovina.info

Kako je to biti glavni superheroj u igri koja se zove život, najbolje zna dvadesetoro mališana, onih najposebnijih među jednakima, koji su svoje mjesto pronašli u mostarskom Judo klubu „Borsa“. Godinama unazad, čelnici ovog kluba zajedno sa iskusnim trenerima rade najljepšu misiju u svom poslu – nesebično daju podršku, osiguravaju mjesto, razvijaju ljubav i fizičku spremnost bez izuzetka, grupi mališana s poteškoćama u razvoju.

Koliko ovakav jedan tretman može biti koristan, najbolje govori zadovoljstvo roditelja i svakodnevni osmijeh djece, a kao vrhunac svega, zaslužene medalje s brojnih natjecanja koje sijaju baš oko njihovog vrata i koje nam svima služe kao dokaz da prepreke ne smiju postojati.

Judo klub Borsa

Ovu priču nam s ponosom govore treneri Judo kluba „Borsa“, objašnjavajući kako je došlo do toga da još prije nekoliko godina u svom klubu oforme jednu sjajnu ekipu koja će kasnije postati ponos cijelog kluba, a onda i šire.

„Odluka o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u naše redovne grupe proizašla je iz naše predanosti inkluzivnom pristupu. Umjesto stvaranja posebne grupe, mi smo odlučili integrirati djecu s poteškoćama u razvoju u naše već postojeće skupine. Ovo nam omogućuje da stvorimo okruženje gdje se sva djeca osjećaju dobrodošlo i podržano, što se i vidi“, započeo je Franjo Zadro, predsjednik Judo kluba „Borsa“, za Hercegovina.info.

Kako kaže, ono na šta su posebno obratili pažnju jeste da grupa bude u potpunosti uključena u sve aktivnosti sa ostalim i ni na jedan način odvojena. Možda baš to i označava njihovu formulu uspjeha.

Judo klub Borsa

„Trenutno imamo oko dvadesetak djece s poteškoćama u razvoju koje redovito sudjeluju u našim programima zajedno s ostalom djecom. Ovaj pristup omogućuje nam da promoviramo prihvaćanje, razumijevanje i suradnju među svim članovima našeg kluba, stvarajući prostor gdje se svako dijete može osjećati uključeno i vrijedno. Ova inkluzivna praksa u klubu traje već nekoliko godina i pokazala se izuzetno uspješnom, na radost svih“, kazao je Zadro.

Kada govorimo o djeci s poteškoćama u razvoju, to se u ovom slučaju odnosi na djecu koja imaju određene teškoće u tjelesnom, emocionalnom, kognitivnom ili socijalnom razvoju, koji su iznad onoga što se smatra uobičajenim za dob djeteta, a jedni od njih su i djeca s Downovim sindromom.

Entuzijazam prema judo sportu se ne može sakriti

„Treninzi naših inkluzivnih grupa osmišljeni su tako da odgovaraju potrebama i sposobnostima svakog djeteta, uzimajući u obzir njihove individualne razlike. Naš pristup je fleksibilan i prilagodljiv, te se trudimo osigurati da svako dijete može napredovati na način koji odgovara njihovim potrebama“, istaknuo je Zadro.

Kada je u pitanju rad s djecom s poteškoćama u razvoju, koriste raznolike metode prilagodbe kako bi im omogućili što uspješnije sudjelovanje.

Judo klub Borsa

„To može uključivati vizualne upute, jednostavnije objašnjenje tehnika, prilagođene vježbe i sl. Također, treneri su vrlo strpljivi, jako ih motiviraju, kako bi se osiguralo da svako dijete osjeća povjerenje i sigurnost tijekom treninga“, rekao je Zadro za naš portal.

Mnogi su tu stvorili prijateljstva, izgradili samopouzdanje, poboljšali stil života

Judo može značajno poboljšati njihov tjelesni, emocionalni i socijalni razvoj pružajući im priliku za razvoj motoričkih vještina, samopouzdanja, međusobne suradnje i prijateljstva unutar grupe u kojoj treniraju, ali i cijelog kluba.

„Kroz ovaj sport, djeca kroz naše programe stječu ne samo vještine za judo borbu, već i vrijednosti koje će ih pratiti kroz cijeli život. Roditelji su radosni zbog napretka koje su primjećuju kod svoje djece, kako na tjelesno, tako i na emocionalnom i socijalnom planu, dok djeca svojim osmijehom govore koliko im je važno biti dio neke sportske zajednice. Većina ih pokazuje veliki entuzijazam prema judo sportu“, izjavio je Darian Faletar za Hercegovina.info, trener ovog kluba i jedan od najzaslužnijih za priču koju danas možemo čuti.

Judo klub Borsa

Svi treneri su školovani za rad sa djecom

Rad s djecom s poteškoćama u razvoju zahtijeva dodatnu pažnju i strpljenje, a svi treneri su školovani za rad s djecom, a između ostalog i sa djecom s poteškoćama u razvoju.

„Rad s inkluzivnim grupama predstavlja izazov, ali istovremeno i izuzetno ispunjavajuće iskustvo za naše trenere i naš klub. Vidjeti napredak i uspjeh svakog djeteta, bez obzira na njihove poteškoće, čini sve napore vrijednim. Uz podršku i angažman cijelog tima, uspijevamo stvoriti okruženje u kojem svako dijete može napredovati i ostvariti svoje potencijale“, naglasio je Faletar.

Mali Josip želi napadati vrhove sporta, a bez pratnje odlazi i na natjecanja

Osmogodišnji Josip Marić ovim sportom se bavi već četiri godine, baš od kada je prvi put zakoračio sa svojim bratom u ovaj klub.

„Prošavši dvije godine osnovnih vježbica, sa šest godina oblači i kimono u kojem vježbaju judaši. Samo godinu dana poslije Josip je uvježbao prve judo tehnike i polaže za svoj prvi pojas. Svoje prvo natjecateljsko iskustvo Josip je iskusio na turniru za malu dječicu u Sarajevu, a medalju osvaja i u borbicama na Super Leo kupu“, započeo je njegov trener Faletar.

Judo klub Borsa

On je dječak s Downovim sindromom, ali u praksi njegovo ponašanje se ne može povezati s tim, a tako samostalan i vrlo discipliniran na treninzima, medalje i simpatije privlači gdje god se pojavi.

„Hrabri dječak Josip, učenik drugog razreda u Osnovnoj školi Petar Bakula, redovno provodi i svoje nastavne aktivnosti, a judo mu jako pomaže u njegovom osamostaljenju. Iako je još uvijek malen, toliko je zreo da čak i samostalno putuje na udaljene turnire, odsustvujući od kuće po dva ili tri dana bez pratnje roditelja.  Njegovo posljednje natjecanje bilo je u Čakovcu, na kojem osvaja brončano odličje“, pojasnio je Faletar za naš portal.

Mali Josip, kapetan je djece s Downovim sindromom, koji treniraju u „Borsi“, a on za sebe planove ne krije. Njegov cilj je nastaviti trenirati, razvijati se, usavršavati svoje tehnike, te u budućnosti "napadati" velike vrhove judo sporta. Kako i sam trener predviđa, u budućnosti ga očekuje puno natjecanja i odličja.

Judo klub Borsa

Potrebno da se i drugi sportski klubovi priključe ovoj misiji

Iz Judo kluba „Borsa“ mišljenja su da je inkluzija u sportu izuzetno važna, a sportski klubovi imaju priliku igrati važnu ulogu u podršci djece s različitim potrebama u razvoju.

„Formiranje grupa ili prilagođavanje postojećih programa kako bi se pružila podrška djeci može imati značajan pozitivan utjecaj na njihov cjelokupni razvoj. Kroz sportske aktivnosti, djeca imaju priliku razvijati motoričke vještine, poboljšavati samopouzdanje, učiti važnim socijalnim vještinama poput suradnje i timskog rada te stvarati prijateljstva s drugom djecom. Osim toga djeca se mogu osjećati prihvaćeno i podržano“, zaključili su iz ovog kluba.

Judo klub Borsa

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.