Ugrađeno prvo francusko umjetno srce

biomedicinska tvrtka Carmat, srce, Pariz, bolnica Georges Pompidou, Umjetno srce
Francuska biomedicinska tvrtka Carmat priopćila je da je uspješno ugradila svoje prvo umjetno srce koje pacijentu može pružiti dodatnih pet godina života, javili su u subotu mediji.
Srce koje pokreću vanjske baterije ugrađeno je u srijedu neimenovanom muškarcu u bolnici Georges Pompidou u Parizu, navodi britanski list The Telegraph. Pacijent se probudio i razgovarao nakon operacije i nalazi se na odjelu intenzivne skrbi.
»Oduševljeni smo prvim ugradnjom mada je prerano za zaključke jer je riječ o prvoj ugradnji i u ranoj smo postoperativnoj fazi«, rekao je direktor Carmata Marcello Conviti, navodi Reuters.
Uređaji za pomoć u funkcioniranju srca rabe se već desetljećima ali kao privremeno rješenje dok pacijent čeka na transplantaciju dok je Carmatov bioprotetski proizvod predviđen da zamijeni pravo srce dugotrajno, do pet godina, oponašajući rad organa uz uporabu bioloških materijala i senzora.
Svrha mu je da pomogne tisućama pacijenata koji umru svake godine čekajući na donora te smanjiti nuspojave povezane s transplantacijama. Prema Carmatu skoro 100.000 ljudi u Europi i Sjedinjenim Državama trebaju transplantaciju srca.
»Radi se o tome da se pacijentima omogući normalan društveni život uz najmanju moguću ovisnost o lijekovima«, rekao je Alain Carpentier, kirurg koji je izveo ugradnju i suosnivač Carmata.
Umjetno srce razvijeno uz pomoć inženjera europske tvrtke za proizvodnju zrakoplova EADS-a teško je oko 900 grama, skoro tri puta više od prosječnog zdravog ljudskog srca. Očekuje se da će stajati od 140.000 do 180.000 eura u Europi.
Ono oponaša kontrakcije srčanog mišića i ima senzore kako bi prilagodilo protok krvi pokretima pacijenta. Unutar srca površine koje dolaze u dodir s ljudskom krvlju napravljene su od goveđeg tkiva umjesto od sintetičkih materijala poput plastike koji mogu uzrkovati krvne ugruške.
Među drugim proizvođačima umjetnog srca su SynCardia Systems i Abiomed iz Sjedinjenih Država.
Najdulje što je pacijent živio sa srcem SynCardie je nešto kraće od četiri godine.

healthrender.com