NAJAVLJUJU OPSADU Francuski farmeri planiraju blokirati Pariz

prosvjed Francuska
Twitter

Francuska vlada danas pokušava žurno umiriti poljoprivrednike u posljednjem pokušaju da spriječi veliku blokadu francuske prijestolnice ovog tjedna. No, čelnici poljoprivrednih sindikata ne pokazuju nikakve znakove odustajanja od prosvjeda zbog niza pritužbi povezanih s porezima, propisima i cijenama.

Novopečeni francuski premijer Gabriel Attal proveo je današnji dan u posjetu stočnoj farmi u Indre-et-Loireu, dok je ministar poljoprivrede Marc Fesneau obećao da će nove mjere biti predstavljene već u utorak kako bi se riješile zabrinutosti farmera i na razini EU-a i na nacionalnoj razini, prenosi Index.

Farmeri najavljuju "opsadu" Pariza

Ministri pokušavaju spriječiti najavljenu farmerku "opsadu" Pariza, pri čemu su na glavnim cestama diljem Francuske već postavljene blokade.

Attal je danas priznao da su pravila koja su na snazi godinama gomilala probleme poljoprivrednicima tijekom posljednjih desetljeća, te se žalio da se čini da politika dovodi do sukoba poljoprivrednika i ekologa. Iako je prekjučer najavio neke ustupke, Attal je rekao kako je dobro svjestan da se vlada još nije pozabavila ključnim problemima na koje se žale poljoprivrednici.

Planovi farmera ostaju isti

Čini se da ključni čelnici poljoprivrednih sindikata nisu bili impresionirani vladinim obećanjima. Planovi za veliku akciju nisu se promijenili, rekao je Arnaud Rousseau, čelnik sindikata poljoprivrednika FNSEA. Govoreći za BFMTV s barikade u blizini Beauvaisa, sjeverno od Pariza, Rousseau je rekao farmerima da se odmore prije tjedna "punog opasnosti".

Nezadovoljstvo među poljoprivrednicima pretočilo se u velike prosvjede diljem Europe, potaknute pritužbama na ekološke propise i povećanja poreza na dizelsko gorivo. Unatoč značajnim subvencijama iz Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, političke skupine krajnje desnice sve su više nastojale iskoristiti bijes poljoprivrednika.

Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke, također se danas sastala s poljoprivrednicima, postavljajući pitanje želi li vlada "iskorijeniti francusku poljoprivredu radi daljnje globalizacije".