KABIRI S MACRONOM U PARIZU Vlasnik Aluminij industrije palio svijeću za Hanuku sa predsjednikom Francuske

KAbiri MAcron
X

Vlasnik Aluminij industrije i zakupac prostora Aluminij d.d. izraelski poduzetnik Amir Gross Kabiri objavio je na platformi X fotografiju iz Pariza na kojoj pozira zajedno sa predsjednikom Francuske Emannuelom Macronom.

Kabiri je pozvan na paljenje prve svijeće za židovski blagdan Hanuke u Elizejsku palaču u Parizu.

Kabiri je na X napisao kako je Macron u svom govoru nakon paljenja svijeće istaknuo kako "neće dopustiti nikakvu diskriminaciju Židova u Francuskoj, te ponovio kako pruža podršku Izraelu u zaštiti svojih građana".

Inače, HŠK Zrinjski, u kojem Kabiri obnaša funkciju dopredsjednika kluba jučer je također svim svojim navijačima i pratiteljima koji slave čestitao najveći židovski blagdan- Hanuku.

Tim se praznikom slavi događaj iz 164. pr. Kr. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da bi Hram ponovo posveti.

Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne devetokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.