Što se sve zna o PlayStationu 5?

Play station 5
Ilustracija

Sony PlayStation 5 stići će na tržište krajem godine, ali to ne sprječava ovu kompaniju da ponešto od važnih informacija drži pod velom tajne. Međutim, postoje i neki stvari koje znamo zasigurno. Za razliku od PS4, ovo je nova generacija hardwarea koji će, zahvaljujući novijim tehnologijama, moći pružiti bogatiju grafiku od svojih prethodnika. Imali smo prilike da se i uverimo u to, videvši kako Unreal Engine izgleda.

Video-igre će se učitavati brže

Svaki put kad razmišljamo o novim konzolama, rijetko u obzir uzimamo njihovu memoriju. PlayStation 5 će, zahvaljujući novoj arhitekturi i softweru moći puno brže učitavati video-igre. Tako će igrači imati još 'silniji' osjećaj, piše tPortal.

Na primjer, zamislite Marvel's Spider-Man bez onih animacija u kojima se glavni lik vozi podzemnom željeznicom. Umjesto njih ćemo imati skoro momentalno prebacivanje na novu lokaciju. Ista priča važi i za učitavanje - sve će biti daleko brže.

Dobivamo novi kontroler

Jedini konkretni 'dio' PS5 hardwera koji smo do sad videli je novi DualSense kontroler - bijeli gamepad koji umjesto standardnih motora za vibraciju koristi haptički sistem za preciznije efekte.

Sony je, također, najavio da ćemo zajedno sa novom generacijom konzole dobiti i reaktivne bočne gumbe koji će, zavisno od video-igre, pružati različit nivo otpora.

Podržavat će 8K rezoluciju

Sony PlayStation 5 će, pored svih dosadašnjih rezolucija, pružati potporu i za relativno nov 8K standard. Ako kupujete TV i planirate kupiti PS5, ova informacija bi vam možda mogla biti od koristi.

Mogu se koristiti video-igre za PlayStation 4

Novi PlayStation 5 će omogućiti igranje naslova dostupnih za PlayStation 4.

Sony je naglasio da na početku možda neće pokriti apsolutno sve što je izašlo za prošlu (sada trenutnu) generaciju konzole, ali da garantira da će PS5 podržavati 'preko 100 najpopularnijih naslova odmah kada izađe'. Ipak, ubuduće, sve video-igre koje budu pravljene za PS4 ubuduće, morat će biti podržane i za PS5.

PlayStation 5 će podržavati PlayStation VR

Mark Cerny je tijekom prve prezentacije konzole naglasio da će novi PlayStation definitivno podržavati trenutnu generaciju PlayStation VR-a. PS5 će, tako, vjerojatno moći 'istjerati' mnogo bolju grafiku, što će definitivno biti plus za sve ljubitelje VR-a, prenosi B92.

Cijena nove konzole

Ne znamo još točnu cijenu, ali možemo pretpostaviti da će biti skuplja od ranijih generacija. Kako piše Bloomberg, novi PS5 bi u SAD mogao koštati između 500 i 550 dolara.

Izgled nove konzole

Najnovija generacija PlayStation konzole još je djelimično pod velom tajne. Sony, naravno, zna koliko su gameri znatiželjni, pa je najava nove konzole najmisterioznija do sada.

Mada mnogima nije toliko bitno kako konzola izgleda, veliki broj gamera ipak mjesecima pokušava saznati bar nešto o dizajnu. Ako je suditi po kontroleru, radit će se o kombinaciji plave, crne i bijele boje s naglaskom na oble i čiste površine. Ovo je samo jedan 'leak' koji ne mora ništa značiti, ali nikad se ne zna.

Ne znamo ništa o ekskluzivnim igrama

Koliko god impresivan bio hardware, konačna ocjena o kvalitetu konzole bit će definirana naslovima koje ćemo na njoj igrati. Sony je, kao što vjerojatno i sami znate, pobijedio prošlu bitku konzola, ostavivši Xbox 'u prašini', ali dolaskom nove generacije oba konkurenta vraćaju se na istu početnu poziciju.

PlayStation 5 će, tako, morati imati nekoliko vrlo bitnih ekskluziva kojima će prodavati inače skupu konzolu. Štoviše, ako na uskoro planiranom događaju ne vidimo bar nekoliko jako dobrih video-igara, veće su šanse da će igrači oklijevati oko kupovine konzole čija cijena premašuje 500 dolara.

Ne znamo ništa o načinu na koji konzola radi

Iako smo dobro upoznati sa hardwareskim karakteristikama PS5, i dalje nemamo dovoljno informacija o operativnom sistemu.

Za početak, ako je konzola kompatibilna sa PS4, znači li to da se igre koje imate na svom profilu prenose i na novu generaciju? Kako će funkcionirati streaming i prenos uživo?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.