ČETIRI MJESECA ŠUTNJE Canon priznao - ukradeno je 10 TB osobnih podataka

Canon firma
Alamy

Canon je (konačno) službeno potvrdio da je tijekom kolovoza pretrpio ransomware napad, ali i krađu podataka sa kompanijskih servera. Prva vijest o tome izašla je u javnost 5. kolovoza, kada je izdato kratko priopćenje da se kroz njihov IT sustav pojavljuju problemi koji se tiču rada različitih aplikacija, email-ova i drugih sustava, ali tada nije dato nikakvo opširnije objašnjenje.

Nakon što je završena istraga o ovom događaju, Canon je odlučio da se oglasi po tom pitanju. Istraga je utvrdila da je kompanijska mreža bila napadnuta u periodu od 20. srpnja do 6. kolovoza. 

Napadači su u tom vremenskom intervalu uspjeli pristupiti serverima s podacima kompanije na kojima su, između ostalog, bile hostane informacije o bivšim zaposlenima od 2005. do 2020. godine, sa svim podacima o njima (plaćama, radnim mjestima, zaduženjima, ali i bankovnim računima, identifikacijskim brojevima i drugim osobnim podacima tih ljudi). Kako je navedeno u priopćenju, ukradeno je ukupno 10 TB podataka.

Svi bivši zaposleni, čiji podaci su ukradeni odmah su obaviješteni kako bi poduzeli mjere da zaštite svoje bankovne račune, prenosi B92.

Otkriveno je da je za napad odgovorna 'Maze ransomware grupa', koja je poznata po napadima na velike organizacije. Njihove žrtve su do sada bile LG, Xerox, Allied Universal, Soutwire…, a sada se toj listi pridružio i Canon.