INCIDENT U VLAKU Policija ranila ženu koja je prijetila da će se raznijeti

Francuska policija
Unsplash/Ilustracija

Francuska policija danas je u Parizu otvorila vatru i teško ranila ženu koja je, kako tvrde očevici, prijeteći uzvikivala "Allahu Akbar" (Bog je najveći) u prigradskom vlaku, doznaje AFP iz policijskih izvora i ureda tužitelja glavnog francuskog grada. Žena je životno ugrožena, rekli su iz tužiteljstva, prenosi Hina.

Svjedoci: Žena je bila potpuno pokrivena

Policiju su uzbunili pozivi putnika iz vlaka koji se kretao prigradskim područjem. Većina ih je govorila o ženi s potpuno pokrivenim licem i tijelom koja prijeti putnicima, objavili su policijski izvori. Prema tvrdnjama očevidaca putnica je nekoliko puta izgovorila "Allahu Akbar", zbog čega ju je policija uspjela izolirati i iskrcati iz vlaka na pariškoj željezničkoj postaji Bibliotheque Francois Mitterrand, koja je prethodno brzo evakuirana.

Žena je odbila poslušati policijske naredbe te je zaprijetila da će se raznijeti, precizirali su tužiteljstvo i policijski izvori. Nakon toga je policajac jednom pucao iz vatrenog oružja i ženu teško ranio.

Dvije istrage

Otvorene su dvije istrage. Jedna je povjerena pariškoj pravosudnoj policiji zbog izravnog poticanja terorizma, prijetnji smrću i zastrašivanja obnašatelja javne vlasti. Druga je povjerena Glavnom inspektoratu nacionalne policije (IGPN) i svrha joj je istražiti pucanj policijskog službenika, što je uobičajeno kada pripadnik policije na zadatku upotrijebi vatreno oružje.

Nakon ubojstva nastavnika u gradu Arrasu 13. listopada, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je Francuska u stanju najviše pripravnosti. Protiv 20-godišnjeg napadača osumnjičenog da je nožem ubio nastavnika i ranio troje ljudi u francuskoj školi pokrenuta je službena istraga za ubojstvo povezano s terorističkom organizacijom.

To je ubojstvo ponovno potaknulo bojazan Francuza od islamističkih napada, a vlasti ponukalo da pojačaju protuterorističke sigurnosne mjere u sklopu događaja u Pojasu Gaze i sukoba između Izraela i Hamasa.