Šimunić kažnjen zbog podmetanja Hrvatima i hrvatskoj državi

Josip Šimunić, vatreni Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska vatreni, Joe Šimunić, Hrvatska, Joe Šimunić, peticija, Joe Šimunić, pismo, Dalibor Ravić, Mija Martina Barbarić, Josip Šimunić, miljenko stojić, kolumna, Josip Šimunić, kraj karijere, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, kazna, FIFA, žalba, odvjetnici, Josip Šimunić, hrvatski branitelji, UEFA, pismo, Josip Šimunić, Općina Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, Josip Šimunić, peticija, Josip Šimunić, kazna, UEFA, Josip Šimunić, FIFA, žalba, FIFA, Josip Šimunić, Josip Šimunić, FIFA, kazna, HAZ Kralj Tomislav, Josip Šimunić, FIFA, priopćenje, Hrvatske akademske zajednice, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Josip Šimunić, žalba, FIFA, Josip Šimunić, krivnja, bujica, Josip Šimunić, Joe Šimunić, pozdrav, za dom spremni, Josip Šimunić, pismo, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, Moja voljena Hrvatska, film, Josip Šimunić, Josip Šimunić, za dom
Obrazloženje na engleskom jeziku koje čak na 16 stranica objašnjava razloge visoke kazne stiglo je na adresu hrvatskog reprezantativca. Između ostalog, navodi se da je "Šimunić uvrijedio dignitet grupe osoba kroz diskriminacijske riječi u odnosu na inter alia, rasu, vjeru ili podrijetlo na utakmici između Hrvatske i Islanda".

Šimunićeva kazna je 10 utakmica neigranja za reprezentaciju, zabrana pristupa krugu stadiona na kojem se igraju utakmice za koje je suspendiran, ali i novčana kazna u iznosu od CHF 30.000. Sve je to prema riječima Prtenjače izvedeno "na osnovi netočnih podataka i političkih podmetanja ne samo Šimuniću već i Hrvatima i sadašnjoj hrvatskoj državi.

"Fifino obrazloženje u pravnom smislu nije ispravno niti korektno. Potpuno su ušli pod utjecaj politike podmetanja, što je razvidno i kroz obrazloženje FIFE koje je temeljeno na tome da je starohrvatski pozdrav 'Za Dom - Spremni' u biti pozdrav Ustaša i te da taj pozdrav u sebi sadrži elemente genocida. FIFA svoje zaključke ne temelji ni na kakvom objektivnom istraživanju. Temelji kazne Šimuniću izvedeni su od asistenta povijesti na Medgar Evers Collageu u New Yorku gospodina Barryja Liutchyja, što je vidljivo iz Fifina obrazloženja kazne."

Prtenjača također nadodaje da je "razvidno sa su stvari otišle u potpuno politčkom smjeru nakon što se pročita osmi paragraf obrazloženja. U njemu gospodin Liutchy dokazuje Fifi 'da su Hrvati za vrijeme NDH na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bili manjina i da su tamo živjeli millions of Serbs, Jews and Roma. Taj profesor ponavlja tisuću puta izrečene i opovrgnute laži da su Hrvati pobili nekoliko milijuna Židova, Srba i Roma te da su samo u Jasenovcu ubili 700 tisuća Srba."

"Slučaj Šimunića želi se iskoristiti u političke svrhe, nakon što je velikosrpska politika doživjela krah i osudu u Den Haagu. Čudno da Fifa nasjeda na velikosrpske floskule i manipulacije koje namaju što tražiti u sportu. Pogotovo ne na stranicama koje nose oznaku Fife", tvrdi odvjetnik hrvatskog reprezentativca-

Svaki paragraf ovog obrazloženja može se rušiti, kaže Prtenjača. "Ovakvim obrazloženjem FIFA najvjerojatnije iz neznanja, iskrivljuje hrvatsku povijest i protura laži umjesto istine. FFA može odmah postupiti po našem traženju. Ako ne postupi i ne ukine kaznu Šimuniću, takav zahtjev podnijet ćemo višem sportskom sudu u Lausanneu", zaključuje odvjetnik Prtenjača.

dnevno.hr