ODLUKA NS BiH Zrinjski će danas saznati kaznu zbog nereda na gradskom derbiju

neredi mostar zrinjski velež

Danas će svi navijači reprezentacije BiH s nestrpljenjem očekivati odluku čelnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine o izboru novog izbornika Zmajeva, no isto tako će bitne vijesti iz Bulevara Meše Selimovića 95 priopćiti i za navijače i čelnike Zrinjskog.

Naime, danas će biti održana sjednica Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH na kojoj će biti donesena odluka o kazni za Zrinjski nakon nereda koji su izbili poslije mostarskog derbija protiv Veleža 13. travnja u okviru 26. kola Wwin lige BiH.

Podsjetimo, mostarski gradski derbi imao je ružan završetak nakon što su najvatreniji domaći navijači po završetku utakmice upali na teren i pokušali doći do svlačionica u čemu ih je spriječila policija. Došlo je i do kraćeg obračuna, a policija je ubrzo uspjela uspostaviti kontrolu.

Disciplinska komisija će odrediti kaznu na osnovu onoga što je napisao delegat utakmice Davor Ristović iz Istočnog Sarajeva u svom službenom izvješću.

Prema Disciplinskom pravilniku NS BiH, ako se na stadionu, ili neposredno izvan stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet sudionika utakmice ili prouzročili veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije poduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije poduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

No, ukoliko se prekršaj iz prvog stava ovog člana okvalificira kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

Kako piše Klix, Zrinjski je već pod uvjetnom kaznom i do oduzimanja bodova će doći ukoliko je delegat Ristović u svom izvješću naveo da su igrači Veleža bili ugroženi.

Također, Zrinjski bi se mogao suočiti i sa zatvaranjem jednog dijela tribine ili cijelog stadiona na određeni vremenski period.

Podsjetimo, najveća odluka koju je Disciplinska komisija NS BiH donijela ove sezone je ona o oduzimanju bodova Sarajevu zbog napuštanja utakmice protiv Borca u okviru četvrtfinala Kupa BiH zbog nezadovoljstva suđenjem arbitra Matea Muse.

Sarajevo je kažnjeno novčanom kaznom od 22.000 KM i oduzimanjem 3 boda u prvenstvu, dok su kazne dobili i predsjednik, sportski direktor i šef stručnog štaba Bordo tima.

Predsjednik Sarajeva Ismir Mirvić je dobio zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od 1 godine i novčanom kaznom od 2.000 KM, sportski direktor Senijad Ibričić zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od 7 mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM, a šef stručnog stožera Simon Rožman je kažnjen uvjetnom suspenzijom od 3 mjeseca, te novčanom kaznom od 2.000 KM.

Sarajevo je uložilo žalbu, a konačnu odluku saznat će u ponedjeljak kada zasjeda Apelacijska komisija NS BiH.