OSUĐEN SPLITSKI LIJEČNIK Lažirao račune i "liječio" vojne invalide koji su već umrli

invalidska kolica
Ilustracija/Unsplash

U Splitu je na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine nepravomoćno osuđen dr. Smiljan Grgurev, i to za kaznena djela zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje, piše Dalmatinski portal.

Već ranije je na uvjetnu kaznu nakon sporazuma s tužiteljstvom osuđen nekadašnji tajnik splitske Hvidre Nenad Tomić. Riječ je o aferi s rehabilitacijom ratnih vojnih invalida koju je plaćao Grad Split. U presudi se navodi da je gradska blagajna oštećena za 766 tisuća kuna, koliko je isplaćeno na račun trgovačkog društva Gastro turizam i Poliklinike Jadran, no Grad Split u ovom postupku nije postavio imovinsko-pravni zahtjev. 

Gastro turizam je završio u stečaju te je likvidiran, tako da je imovinska korist od 5640 eura oduzeta od Poliklinike Jadran. Radi se o iznosu koji je uplaćen na račun te zdravstvene ustanove. 

"Liječio" vojne invalide koji su već umrli

Inkriminirano je razdoblje od 2005. do listopada 2014. godine. Na temelju ugovora između Grada Splita i tvrtke Gastro turizam te Poliklinike Jadran dogovoreno je pružanje usluga fizikalne medicinske rehabilitacije ratnim vojnim invalidima. Grad Split je usluge trebao platiti po ispostavljenim računima. 

Tomić je do travnja 2008. dostavljao podatke o braniteljima. Neki su već umrli. Grgurev je, pak, ispostavljao račune na ime pojedinih branitelja sa specificiranim uslugama i cijenom koje je Tomić ovjeravao potpisom i pečatom Hvidre kao da su usluge obavljene, iako su obojica bili svjesni da usluge osobama na koje računi glase nisu pružene. 

Od travnja 2008. Tomić je Gradu Splitu podnosio zamolbe za odobrenje pružanja usluge rehabilitacije ne izvješćujući o tome osobe za koje takve usluge traži. Zaključcima je odobreno korištenje ugovorenih usluga sukladno zamolbama. Popis osoba je Grad Split dostavljao Grgurevu i njegovim poliklinikama. 

Znajući da osobe na koje računi glase nisu koristile usluge, Gradu Splitu je ispostavljao račune neistinito navodeći da su usluge tim osobama pružene pa je tako trgovačkom društvu Gastro turizam, u sklopu kojeg su poslovale poliklinike Grgurev i Jadran, naplatio nepružene usluge u ukupnom iznosu od 766.194,17 kuna. 

Tako je Gastro turizmu i Poliklinici Jadran pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist na štetu Grada Splita, navodi se u presudi, prenosi Dalmatinski portal.

Negira krivnju

Grgurev je negirao krivnju. Naveo je kako je dosta razmišljao o situaciji u kojoj se našao i, koliko god razmišljao, ne može pronaći gdje je pogriješio. Svu dokumentaciju je odrađivala administracija Grada Splita i Hvidra u kojoj je Nenad Tomić radio odabir i slao ljude, pisao račune, pečatirao ih i ispostavljao kako bi Grad Split izvršio isplate. 

"Sve se to odvijalo bez mene i drugih osoba u pravnim osobama u kojima sam tada radio. Dugo sam radio u KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama i nikada se nije provjeravao identitet osoba koje dolaze na pregled, već se od pacijenata uzimala samo zdravstvena iskaznica bez slike i uputnica. 

Radilo se o osjetljivoj populaciji s kojom sam ranije imao negativnih iskustava jer ih dosta boluje od PTSP-a, a ujedno su i društveno zanemareni. Jednom sam pacijentu predložio da nađe posao, a on je uzeo pisaću mašinu sa stola i bacio je na mene. Pacijentu u stacionaru sam rekao da treba ići kući, a on je repetirao pištolj na mene. Vladimir Benac je propucao susjeda, a mjesecima je dolazio u polikliniku bez ikakve dokumentacije. Takvoj osobi se nije moglo odbiti pružiti uslugu. 

"I sam sam bio branitelj"

Zbog svega sam djelatnicima poliklinika kazao da ne postavljaju puno pitanja i da pacijentima budu na usluzi kako bi se pregledi odradili bez problema. Ti pregledi braniteljske populacije nisu predstavljali ni jedan posto rada ustanove pa ni iz tog razloga nisam htio da kompliciraju s tim pacijentima. 

Imao sam i dodatni senzibilitet prema toj populaciji jer sam i sam bio branitelj pa sam na inicijativu Gorana Zlopaše i Luke Podruga pristao na potpisivanje ugovora. I dalje smatram da nisam učinio ništa protuzakonito ili nemoralno. 

Držim da su Gastro turizam i Poliklinika Jadran u kvantitativnom i kvalitativnom smislu ispunili sve obaveze iz ugovora. Mogu vam dovesti barem 100 ljudi koji će potvrditi da su dolazili na tretman, a uopće nisu bili na spisku. Svejedno su im pružene usluge. 

Na novi natječaj za pružanje ovih usluga nitko se nije javio, što vam govori koliko je to bio lukrativan posao. Čak me i šefica ureda Grada Splita zamolila da se Poliklinika Jadran prijavi za pružanje usluga jer se nitko drugi nije javio. Imali su veliki pritisak branitelja da se nastavi s pružanjem tih usluga pa sam popustio te potpisao novi ugovor. 

Prvi ugovor je sklopljen između Grada Splita i Gastro turizma, koji je upravljao hotelom Jadran i bazenima, no pregledi su se većim dijelom odvijali u poliklinici Jadran, a manji dio u specijalističkoj ordinaciji Grgurev. Nisu mi poznati razlozi zbog čega je ugovor sklopljen s tvrtkom Gastro turizam. Nisam sudjelovao u pripremi ugovora, ni u njegovom sastavljanju. Samo sam ga potpisao kao odgovorna osoba. Pretpostavljam da je ugovor sklopljen s Gastro turizmom jer se radilo o velikom obvezniku prema Gradu Splitu. Poliklinika Jadran, osnovana 2004., bila je u podzakupu poslovnih prostora Gastro turizma pa su postojale mogućnosti kompenzacije međusobnih potraživanja", naveo je Grgurev u obrani.