MEĐU NJIMA I MLADIĆI IZ BIH Na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo 107 ročnika

hrvatska vojska
Dubravka Petric/PIXSELL

U središte za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo je 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske, a među njima su i trojica mladića iz BiH, priopćio je danas MORH.

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj. Potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina, prenosi Hina.

Natjecanje na kraju obuke

Nakon zaduživanja opreme ročnici su raspoređeni u postrojbe i pod budnim okom instruktora i zapovjednika započinju vojno osposobljavanje. Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. 

Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu. 

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve, stoji u priopćenju.