Fifa i Uefa suspendirale NS BiH!

Ova odluka je bila neophodna jer Generalna skupština NFSBiH nije usvojila statut u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e. Oba izvršna komiteta - FIFA-e (28. listopada 2010.) i UEFA-e (4. listopada 2010.) zatražila su od NSBiH da usvoji statut u skladu s minimumom zahtjeva FIFA-e i UEFA-e ne kasnije od 31. ožujka ili će u suprotnom savez biti automatski suspendiran, navodi se na internetskoj stranici. 

Generalna skupština NFSBiH održana u Sarajevu nije ostvarila neophodan kvorum za podršku usvajanju izmjena statuta NSBiH.  Kao posljedica toga, NFSBiH gubi sva prava stečena članstvom i to stupa na snagu odmah do daljnjeg. 

Reprezentacija i klubovi NFSBiH više nemaju prava da učestvuju u međunarodnim natjecanjima od 1. travnja dok se problem s izmjenama statuta ne razriješi. To također znači da od 1. travnja nijedan službenik ili predstavnik NFSBiH ne može učestvovati na bilo kakvom međunarodnom meču ili događaju, navodi se na internetskoj stranici. 

FIFA i UEFA duboko žale da se ova odluka mora donijeti i sastat će se uskoro da bi raspravljali o narednim mjerama neophodnim da se NFSBiH vrati u nogometnu porodicu što je prije moguće, navodi se u zajedničkoj odluci FIFA-e i UEFA-e. 

(Fena)