SLUŽBENO Sergej Barbarez novi izbornik BiH, Emir Spahić direktor

Sergej Barbarez
NS BiH

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NS BiH održanoj u Sarajevu donesena je odluka o imenovanju novog izbornika „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovu funkciju će u narednom razdoblju obnašati nekadašnji kapeten Sergej Barbarez. Barbarez će usko surađivati i sa svojevremeno suigračem u reprezentaciji i još jednim bivšim kapetanom, Emirom Spahićem.

Tim povodom danas je u prostorijama Saveza održana press konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili predsjednik NS BiH Vico Zeljković, te Barbarez i Spahić.

Predsjednik Zeljković je u uvodnom obraćanju između ostalog rekao:

„Prije bilo čega što kažem želim čestitati gospodinu Barbarezu imenovanje na mjesto izbornika i gospodinu Spahiću imenovanje na mjesto direktora reprezentacije. Sigurno da je ovaj dan jako bitan za nogomet u Bosni i Hercegovini. Ovdje su za stolom dvije istinske legende, dva velika imena i sretni smo što smo uspjeli pronaći zajednički jezik i dogovoriiti da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i s reprezentacijom uradimo dobre stvari. U samom startu želim iskazati zadovoljstvo što smo i pored nesuglasica iz prošlosti, koje su bile verbalne i u vidu komentara i izbornika i mene, da smo sjeli za stol i ljudski se dogovorili. Vidjeli smo što su izazovi reprezentacije i kako da djelujemo kako bi nogomet krenuo boljom putanjom.“

Sergej Barbarez je istaknuo zadovoljstvo zbog dolaska na izborničku funkciju.

„Sigurno velika stvar za mene. Nadam se da će biti i za Savez, ali i za reprezentaciju. Dolazim s velikom željom i ponosom. Bilo bi nekorektno komentirati prošlost. Držimo se onoga što imamo kao viziju. Slijedit ćemo naš put. Budite uvjereni da će to biti 100% korektno. Stariji koji me znaju, znaju kako to ide. Sigurno imamo viziju, koja će se malo razlikovati od dosadašnjih. Imamo potrebu da neke stvari malo promijenimo, uljepšamo s nekim novim pogledima. Za to je stvorena ta ekipa oko nas. Idemo samo kao tim.“

Prisutnima se obratio i Emir Spahić:

„Prije svega, ovo se sve brzo nekako dogodilo i odigralo. Ja ću sebi uzeti malo vremena da se ovo sve slegne i da na miru iskomentiram novonastalu situaciju za mene. Ići ćemo planski, u dogovoru, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Nadam se da ćemo ovu prvu godinu zgrabiti nešto bodova i pobjeda, to mi je uistinu želja. Veliki protivnici, velike reprezentacije nas očekuju, treba tražiti imena koja će moći nositi ovu reprezentaciju na ramenima u sljedećem razdoblju.“

Sergej Barbarez je rođen 17. rujna 1971. godine u Mostaru. Tijekom igračke karijere nastupao je za Velež, Hannover 96, Union Berlin, Hansa Rostock, Borussia Dortmund, Hamburger SV i Bayer Leverkusen.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je u razdoblju od 1998. do 2006. godine, te je u 47 nastupa postigao 17 pogodaka.