HERCEGOVAČKI ZAPISI Strah od zavičaja

Doći ću ti o Božiću mala, ako Švabe dadnu ofentala. Te su stihove gangali hercegovački gastarbajteri šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su masovno krenuli na zapad. ‘Ofental’ je zapravo Aufenthal, što znači pravo boravka u Njemačkoj.

A bez toga prava nisi mogao kao sezonski radnik napuštati Njemačku, niti u nju ući bez vize.

Oni koji bi dobili ‘ofental’ bili su sretnici. I većinom su stanovali u barakama. Stotine njih na istoj, obično adresi firme, s naznakom broja barake. I sve u redu. Imali su sva prava, osim prava glasovanja, do čega im nije bilo ni stalo. No, ako se ogriješe o zakon, prijetio im je ‘Abschibung’, izgon u zavičaj, čega su se najviše i bojali.

Tako su ‘ofental’ i ‘abšibung’ obilježili tih godina život ne samo Hercegovaca, nego svih gastarbajtera u Njemačkoj i njihovih obitelji u zavičaju. Ofental gut, ali ti Abšibunga đava odnija, govorila su čeljad u mome selu za koje su ta dva ‘junaka’ bili metafora epske i biblijske borbe između dobra i zla. I najveći bećari su toliko cijenili Ofentala i bojali se Abšibunga da su samo radili i šutjeli.

 - Issa mi draga, volio bi da su me protrali iz zavičaja nego iz Njemačke, govorio je stalno rodijak Iko koji je nakon Ofentala dobio Abšibung zbog neke kavge. Danas se Hrvati u BiH i dijaspori susreću sa sličnim problemom. Ali gle apsurda, sada imaju, kao hrvatski državljani, pravo glasa, ali im se zakonom prijeti da će izgubiti ‘ofental’ u Hrvatskoj.

 - Odavno sam, sve sam proša i znam šta govorim - veli rodijak Iko. Ali ja bi da sva prava, pa i pravo glasa, za Ofental. Šta će nama Ercegovcim pravo glasa, kad nas samo sutim zajebavaju. Daj ti meni da mogu odat po Rvackoj, da mogu radit, vozit auto, zapivat, zaplakat, dicu školovat...

Mene stra ako me zatvore tu u zavičaj. Uistinu, Hrvati u BiH su osjetljiva i ranjiva etnička skupina koja je kroz povijest nakupila puno frustracija. Njihova matična država Hrvatska trebala bi to uvažiti i ne rukovoditi se pri donošenju zakona samo diktatom EU-a, nego i sagledavanjem pozicije i potreba tih ljudi.

Inače će Hercegovci dobiti sva prava, jer će za pedesetak godina svi preseliti u Hrvatsku.

slobodna dalmacija