FOTO/VIDEO  HRVATSKO-NJEMAČKO VJENČANJE Mladu na konju odveo u crkvu na Buškom Blatu

HRVATSKO-NJEMAČKO VJENČANJE Mladu na konju odveo u crkvu na Buškom Blatu
Fenix

U Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Župi Podhum na Buškom Blatu u srijedu poslijepodne vjenčali su se Mara Miloloža iz njemačkog Lübecka i Pere Pavlinović iz Frankfurta.

"Oboje mladenaca rodom je iz sela Miši na Buškom Blatu odakle su njihovi očevi krenuli u svijet. Mladenkin otac Ivica Miloloža nastanio se u Lübecku gdje se oženio Njemicom Monikom s kojom ima kćer jedinicu Maru. Mladoženjin otac Mate je sa suprugom Anđom uz stariju kćer Kristinu u Frankfurtu još dobio kćer Anamariju i najmlađeg sina Peru", piše Fenix.

Dvoje mladih upoznali su se i zaljubili tijekom ljetnog susreta iseljenih Mišana ispod čuvenog izvora Svekar vode, kada se igra i sedmodnevni turnir prezimena sela Miši. Kako je u svojoj propovijedi na vjenčanju ispričao župnik župe Podhum fra Jurica Periša, Mara tada nije govorila hrvatski već samo njemački. Ali iz ljubavi prema Peri, Mara je nastavila dolaziti ljeti u Miše i u kratko vrijeme naučila hrvatski.

Sadržaj se učitava...

Tijekom vjenčanja, koje je obavljeno na hrvatskom jeziku, poruke mladencima te čitanje uz zaručničku svijeću izgovorene su na njemačkom jeziku jer je mladu uz majku Njemicu pratila i njemačka rodbina. Mladoženji Peri došla je rodbina i prijatelju te nekoliko ranijih suigrača iz frankfurtske Croatije.

Nakon vjenčanja mladenci se vraćaju u Njemačku, točnije u okolicu Frankfurta gdje će živjeti i raditi.

Zanimljivo je istaknuti kako je, po želji mladoženje, ovo moderno vjenčanje bilo “obogaćeno” tradicionalnim običajem buškoblatskog kraja “odlaska po mladu na konju”. Za tu priliku mladoženja je iznajmio konja na kojem je, uz pratnju prijatelja i ostalih svatova otišao po mladenku u kuću njezinih roditelja i odveo je u crkvu na vjenčanje. A u crkvi je svojom svirkom mladence i svatove dočekala glazba VIS-a Mihovil iz Splita koji su za ovu prigodu doputovali u buškoblatski kraj.