Blokada i Hegemonija

Godinama i mjesecima slušamo kako se političari prepucavaju oko svakog imalo bitnog pitanja u državi koja je država samo na papiru. Kada kažem na papiru onda mislim na to da ima svoje granice lijepo ucrtane na zemljovidima, i osim toga gotovo ništa što jednu državu čini državom. Vjerojatno mozgovi koji su osmislili Dayton nisu ni u snu zamišljali da će danas ova država imati iste probleme kao što ih je imala prije tih 15 godina. Realno niti puno veća i razvijenija država sa puno boljim uređenjem ne bi mogla podnijeti teret administracije kakvu mi imamo u Federaciji , sa toliko kantona i općina. RS je u nešto boljem položaju jer nema taj županijski dio vlasti i iz tog razloga tamo je ekonomsko stanje puno bolje nego li u Federaciji.

U RS je stanje bolje i što se tiče sigurnosne situacije, a sve to što je taj manji entitet ujedno i entitet samo jednog naroda. Glupostima koje su opet samo na papiru napisane da su svi narodi ravnopravni u svakom dijelu BiH ne trebamo se zamarati. Federacija je puno složenija od RS-e, i tu je na sceni sve ono što pobija taj Dejtonski sporazum. Hrvati kao malobrojniji narod od svojih federalnih partnera sustavno se preglasavaju, a u većini federacije sa bošnjačkom većinom su se i potpuno iselili. Znaju li gospoda iz OHR-a procentualno koliko je hrvata manje u BiH nego li po posljednjem popisu tamo sada već davne 1990?

Mnogi će reći da je tomu uvelike doprinijela i politika naših stranaka (u čemu se slažem), ali ja predlažem gospodinu visokom predstavniku da dovede svoju obitelj u bilo koje od hrvatskih sela pod bošnjačkom vlasti i tu pokuša živjeti u miru i suživotu kakav on nameće skupa sa svjetskim mozgovima. Ni u gradovima nije stanje puno bolje, pa evo opet pozivam tog istog gospodina da ode prvo u Sarajevo da vidi koliko tamo ima uopće hrvata, a kada utvrdi njihov broj da se raspita koliko ih je na nekim rukovodećim mjestima? Zatim neka malo trkne do Zenice, Tuzle i Bihaća pa neka utvrdi sve što je utvrdio u Sarajevu.  Nakon svega onda pozivam ga u Mostar, grad koji se voli podičiti svojom multietničkom strukturom. Prvo neka utvrdi koliko uopće hrvata živi u dijelu grada pod bošnjačkom kontrolom? Onda neka dođe na zapadnu stranu i tu vidi koliko ovdje živi bošnjaka i neka te podatke statistički usporedi sa onima iz gore spomenutog posljednjeg popisa. Zatim ga molim da za vrijeme svoje posjete glavnom gradu Hercegovine izabere dan kada igra ili reprezentacija BiH ili reprezentacija Hrvatske. Volio bi da on,  čovjek koji može sve u BiH tada objasni prvo građanima, a zatim i policajcima koji dežuraju duž nekadašnje crte razdvajanja objasni o kakvoj je ovdje jedinstvenoj državi riječ? Zna li taj isti gospodin kakvo je tek stanje u Mostaru kada igraju HŠK Zrinjski i FK Velež? Hoće li on ili netko od onih bjelosvjetskih ublehaša koji su ga ovdje instalirali doći u istočni dio grada sa šalom Zrinjskog oko vrata ili u zapadni sa šalom Veleža? Naravno da neće niti on, niti bilo koji političar koji je ovdje došao iz inozemstva jer vole oni svoju guzicu.

A osim svoje guzice itekako vole i svoju lisnicu koju obilato pune novcem zarađenim na muci ovdašnjih naroda i građana. Puno bi sad opširno bilo da se uhvatim Mostara koji je godinu bez gradonačelnika zahvaljujući nametnutom Ustavu, Elektroprijenosa jedine tvrtke na državnoj razini koja je pred raspadom zbog također nametnuh rješenja ili kolapsa Federacije zbog nemogućnosti financijskog  opstanka iste. Da li gospoda sa zapada mogu razumjeti otkuda sve ove blokade važnih prometnica svih onih koji su nezadovoljni sa bilo čime u ovoj državi? Mogu li zamisliti da centar Pariza ili Londona blokira određena grupacija ljudi nezadovoljna svojim statusom? Mogu li zamisliti da  demobilizirani borci (II svjetskog rata) recimo Engleske i Francuske koji su u ratu mobilizirani blokiraju tunel La mans zahtijevajući naknade za to što su mobilizirani da se bore u ratu? Dobro znate da je žalosno da čovjek u najboljim godinama radi na crno, a od države dobiva boračku naknadu , a ako je ne dobije slijede blokade parlamenta i prometnica do isplate tih naknada.

I tako iz mjeseca u mjesec sve se rješava blokadama, i uz Vaš blagoslov prema onima koji davno opstruiraju sve na ovim prostorima. Koliko bi gospodo draga izdržao jedan od naroda u Švicarskoj da mu dođe netko sa Balkana i recimo ukine televiziju na materinjem jeziku? Koliko bi izdržao jedan nizozemac da mu predsjednika bira nijemac? Znate li na kraju uopće statističke podatke koliko novca se ulijeva u federalni budžet iz kojih županija? Znate li da Mostar koji slovi za jedini veći grad u kome obitavaju Hrvati nema kina, kazališta, sportske dvorane, da su mu prometnice pune rupa? Znate li kako se puni gradski proračun i znate li kako se na kraju taj proračun troši? Naravno da znate, ta vi ste donijeli te zakone kojima ste sve ovo omogućili. Nije Vas briga što je jedan narod homogeniziran u odnosu na drugi jer ste to upravo vi sa svojim nametnutim zakonima omogućili. Evo i ovih dana se dešavaju apsurdi koji dokazuju u kakvoj tvorevini živimo. Smrt jednom mladog momka uoči nogometne utakmice državni mediji su iskoristili da naprave hajku na jedan konstruktivan i ravnopravan narod ne dajući mu priliku da se brani.

Možete li sada nakon svega ovoga zamisliti da Margaret Thatcher sjedne u automobil sa navijačem Liverpoola i ode do Manchestera kako bi oslobodili nekoliko navijača uhapšenih zbog nereda? Možete li zamisliti kako bi se svi stanovnici Njemačke danas osjećali da ih sve generalno danas netko nazove fašistima? Sve to se ovih dana desilo stanovnicima jednog gradića u državi nad kojom Vi imate protektorat, a niste ni prstom mrdnuli da to sankcionirate. Nadam se gospodo draga, moćnici i visoki predstavnici, ministri vanjskih i kakvih sve ne poslova da ste uvidjeli da Vaš dejtonski  eksperiment nije uspio i da ćete se konačno početi rukovoditi onom Ne čini drugom, što ne bi volio da drugi tebi čini, jer nije samo ova regija bure baruta. Do vašeg osvješćenja ostaje nam da i dalje živimo u Blokadama i Hegemoniji.