IMAM PUNCA ŠTO GA NITKO NEMA Uspon zeta Salema Marića

IMAM PUNCA ŠTO GA NITKO NEMA Uspon zeta Salema Marića
Hercegovina.info

Artco Group, tvrtka koja je od 2019. do kraja 2021. godine imala ukupne prihode od oko 300.000 KM, ove godine samo s Elektroprivredom BiH zaključuje ugovore vrijedne nekoliko stotina tisuća maraka. Vlasnik i direktor ove tvrtke je Anis Škamo. Žurnalovi izvori tvrde – za natječajni uspon umnogome je zaslužan njegov punac, SDA-ov Salem Marić.

Tvrtka Artco Group osnovana je 2019. godine. Nakon dvije godine postojanja i nešto skromnijeg poslovanja, ova tvrtka sa sjedištem u Sarajevu počinje pobjeđivati na unosnim natječajima, piše Žurnal.

NAJAVA NATJEČAJNOG USPONA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvrjednije natječaje Artco Group dobio je tek u posljednjih nekoliko mjeseci. Posebno je to zanimljivo ako uzmemo u obzir dostupne podatke u vezi s poslovanjem ove tvrtke od njenog osnivanja.

Prema podacima s portala akta.ba, Artco Group je 2019. i 2020. godine imao samo jednog radnika, a 2021. godine – dva. Ukupan prihod u ove tri godine iznosio je blizu 300.000 KM. No, 2022. mogla bi biti prekretnica.

Naime, posljednjeg dana ožujka ove godine Elektroprivreda BiH, nakon provedenog natječaja, dodjeljuje ovoj tvrtki ugovor za nabavku opreme za LAN mrežu vrijedan 314.314 KM bez PDV-a. Drugim riječima, ugovor je vrijedan više nego ukupno poslovanje tvrtke Artco Group do 2022. godine!

Ipak, ovo nije bio prvi, ali ni posljednji put da Elektroprivreda BiH surađuje s ovom tvrtkom. Dva mjeseca ranije Artco Group, u konzorciju s tvrrtkom Bosnien Business Systems, dobiva ugovor vrijedan 239.999 KM bez PDV-a za nabavku rezervnih komponenti za održavanje postojeće IKT opreme. Zanimljivo, njihova ponuda bila je jedina prihvatljiva i za samo jednu marku niža od procijenjene vrijednosti.

Sredinom prošlog mjeseca Elektroprivreda BiH donosi još dvije odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača gdje je izabrana tvrka Artco Group – 112.400 KM za nabavku notebook računala, te 92.400 KM za nabavku monitora.

Ako uzmemo u obzir sva četiri ugovora, ukupna vrijednost je oko 760.000 maraka bez uračunatog poreza. Podsjetimo još jednom, ukupni prihodi ove tvrtke od osnivanja do kraja 2021. godine iznosili su tek oko 300.000 KM.

Vrijedan natječaj Artco Group dobio je i od Agencije za bankarstvo FBiH – 179.640 KM za nabavku uredske računalne opreme. Natječaje manje vrijednosti ova tvrtka dobila je i od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Brčko distrikta, MUP-a KS…

PUNAC I SDA

Sudeći samo prema do sada dobivenim natječajima, jasno je da će prihodi ove tvrtke u 2022. godini naglo rasti. Prema službenim informacijama, vlasnik i direktor ove tvrtke je Anis Škamo.

Njegovo ime nije poznato javnosti. No, više Žurnalovih izvora nam otkrivaju da je Anis Škamo u obiteljskim vezama sa Salemom Marićem. Podsjetimo, Salem Marić je predsjednik GO SDA Mostar, a trenutno je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara. Kako je pojašnjeno, jedna od kćerki Salema Marića je Amina koja je udata za – Anisa Škamu.

Kontaktiran je i Anis Škamo koji, prvo, demantira ove navode: "Ne znam odakle vam te informacije. Nisu točne te informacije.“

Samo nekoliko minuta kasnije, Škamo više ne govori o tome da su te informacije netočne: "A što sad to znači? Što je netko nositelj određene funkcije, da to znači da ne trebam raditi i baviti se ovim poslom, jel' tako? (…) Zašto bi mi to pomoglo? To mi samo odmaže u ovome svemu.“

Ipak je točno da Vam je punac Salem Marić, ali tvrdite da Vam nije pomogao u dobivanju ovih poslova?

"Zašto bi mi to pomoglo? Ne razumijem. Kako može netko nekome narediti da dobije ovaj posao, da dobije onaj posao? Ja mogu odgovoriti da to nema apsolutno nikakve veze jedno s drugim i žao mi je što moram trošiti vrijeme na takve stvari“, odgovara Anis Škamo.

No, činjenica je da su najunosniji poslovi zaključeni s Elektroprivredom BiH, gdje suvereno vladaju kadrovi SDA, stranke u kojoj je bitan faktor i Salem Marić. Podsjetimo, generalni direktor Elektroprivrede BiH je Admir Andelija, član Glavnog odbora SDA, a odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisivao je još jedan prekaljeni SDA-ovac Muhamed Kozadra, izvršni direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede BiH.