U Sinju otkriven spomenik braniteljima Vukovara

Sinj, Vukovar, spomenik

U Sinju na predjelu Trnovača, na sportskom središtu koje nosi njihovo ime, danas je otkriveno spomen-obilježje sinjskim vitezovima, vukovarskim herojima Andriji Alčiću i Ivici Poljaku Sokolu povodom obilježavanja 25. godišnjice njihove pogibije.
Program je počeo skokovima petorice padobranaca Aerokluba Sinj sa zastavama Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Sinja i Vukovara. Bila je to njihova zahvala Andriji Alčiću i Ivici Poljaku Sokolu koji je i sam bio padobranac i član sinjskog kluba. Uz taktove domoljubne pjesme:

KAŽI GDJE SU RATNICI
GDJE SU DAVNI SNOVI
KAŽI GDJE SU GROBOVI
DALI ZNADE TKO
IZNAD POLJA MAKOVA
BLAGI LAHOR PIRI
ZAUVJEK ĆE ŽIVJETI
HRVATSKI RATNICI

koju je izvodio mandolinski sastav ‘Osinium' Sinj, spomen-obilježje otkrile su braniteljice Vukovara Zorica Gregurić i Vasilija Turcker koja je, iako više puta ranjavana, s jedanaest komada streljiva u tijelu, ostala uz Sokola Poljaka do pred samu njegovu pogibiju.

Ovoj svečanosti su, uz članove obitelji Poljak i Alčić, članove obitelji poginulih branitelja Sinja i cetinskog kraja, nazočili i branitelji s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, Vukovara, Zagreba, predstavnici gradova i općina s područja Cetinske krajine, predstavnici VAD-a, DVD-a Sinj i ostale osobe iz političkog, kulturnog, vjerskog, društvenog i javnog života.

Kod spomen-obilježja izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Vukovara, Grada Sinja, Općina Hrvace i Otok, GO HDZ-a Sinj, 3. satnije 9. bojne HOS-a, DVD-a Sinj, braniteljskih udruga područja Cetinske krajine, Udruge sinjskih bikera položila su vijence i zapalila svijeće, dok je sinjski župnik fra Perica Maslać blagoslovio spomenik. U ime organizatora i Grada Sinja okupljenima se obratila sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, naglašavajući kako će se Sinj uvijek sjećati svojih vitezova koji su svoje živote ugradili u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Posebno dojmljiv govor bio je Ivana Anđelića, ratnog nadimka Doktor, nadređenog zapovjednika Ivice Poljaka Sokola.
‘I ovaj trenutak, kao i naša povijest povezuje me sa Sinjanima i vukovarskim herojima Ivanom i Andrijom. Moji su korijeni iz Rame, a Gospina slika donijeta je u cetinski kraj iz ramskog kraja. Sudbina je htjela da se Ramljaci i Sinjani sretnu u Vukovaru. Znali smo zašto smo u Vukovaru i gledali smo smrti u oči. Međutim, niti Ivica niti Andrija, kao ni svi mi na to se nismo obazirali, mi smo došli braniti Vukovar i Hrvatsku. Bog je tako htio da sam ja, iako tri puta ranjen, ostao na ovom, a oni su u onom drugom svijetu. Oni su dali svoj život u obrani Vukovara, tom temelju Hrvatske', kazao je Anđelić, ističući junaštvo zapovjednika 1. bojne 204 brigade Ivice Poljaka Sokola i časničkog namjesnika iste brigade Andrije Alčića.
Okupljene je u svom govoru pozdravio dožupan Luka Brčić.

‘Splitsko-dalmatinska županija i sve njene jedinice lokalne samuprave uvijek će baštiniti vrijednosti Domovinskog rata i pomagati sve manifestacije koje promiču istinske hrvatske vrijednosti', istaknuo je dožupan Brčić.
Svečanosti otkrivanja spomen-obilježja Ivici Poljaku Sokolu i Andriji Alčiću nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Govoreći o hrvatskim braniteljima, junacima Vukovara, hrabrim Sinjanima, ministar Medved uputio je važnu poruku.
‘Svi mi, a posebno mladi, ne trebamo nigdje drugdje tražiti bilo kakve uzore jer oni su tu. Oni su heroji Domovinskog rata, kao što su Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić. Uvijek se sjetimo njih i svih ostalih koji su dali svoje živote za našu slobodu, to neka nam budu uzori', poručio je ministar hrvatskih branitelja, umirovljeni general HV-a Tomo Medved.
U ime Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Bože Petrova, pozdrave okupljenima prenio je saborski zastupnik Miro Bulj.

‘Naša je trajna zadaća, stalno i na svakom mjestu, promicati istinu o Domovinskom ratu i njegovim herojima. Ne smijemo kao hrvatski branitelji postati lovina četničkih lovaca predvođenih Šešeljom. Mi smo branili svoju zemlju i na to moramo biti ponosni. I zbog toga u svakom pogledu moramo zaštititi integritet Domovinskog rata i same branitelje', kazao je, između ostalog, saborski zastupnik Miro Bulj.
Uz njega, svečanosti je nazočio i saborski zastupnik Petar Škorić.

U tradicionalnim odorama u ovom događaju sudjelovali su alkar Ivo Zorica, alkarski momak Anđelko Vučković te članovi Udruge reraša i guslara Općine Otok. U prigodnom programu s domoljubnim pjesmama nastupio je mandolinski sastav 'Osinium', a program je vodio Filip Ratković.

Prije svečanosti na sportskom centru, kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te na posljednjim počivalištima Ivice Poljaka Sokola i Andrije Alčića na sinjskom groblju sv. Frane. Molitvu odriješenja vodio je fra Danijel Stipanović.
Ivica Poljak Sokol, brigadir HV-a, zapovjednik 1. bojne 204 brigade, koja je branila Sajmište, svoj život u obrani Vukovara položio je 6. studenog 1991. godine.
Andriji Alčiću, koji je poginuo 4. studenog 1991. godine, časničkom namjesniku HV-a, pripadniku 204. Brigade, sinjskom vatrogascu prijatelji i kolege iz DVD-a Sinj postavili su spomen-ploču na pročelju zgrade Palacina, gdje se prije nalazio sinjski Vatrogasni dom.

Cijeli program manifestacije odvijao se pod pokroviteljstvom Sabora RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, a u organizaciji Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata SDŽ, UHB Veterani 126. brigade, Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i organizacijskog odbora obilježavanja 25. obljetnice pogibije Andrije Alčića i Ivice Poljaka Sokola.