LJUBUŠKI Otkriven spomenik Hrvatu koji je postao američki heroj. Petar Herceg – Tonić spasio je stotine u Pearl Harboru

Petar Herceg Tonić dobio spomenik u Ljubuškom
Hercegovina.info

"Bježite na gornju palubu i napuštajte brod“, začulo se u potpalublju vojnog broda USS Utah u zoru, na današnji dan, 7. prosinca 1941. Posada je panično krenula s penjanjem prema palubi. Za njima je koračao čovjek koji je tu istu uzbunu i oglasio, ali je brzo shvatio da je prva salva torpeda ozbiljno oštetila kotlovnicu. Svjestan opasnosti da nova eksplozija može uništiti brod i povesti stotinjak članova posade u sigurnu smrt, ovaj hrabri čovjek vratio se u pregrijanu kotlovnicu i gasio požar sve dok nije uspio u svom naumu.

Petar Herceg Tonić dobio spomenik u Ljubuškom
 
Njegova hrabrost spriječila je eksploziju koja bi odnijela živote mnogih mornara. No, to nije spriječilo brod da nastavi tonuti prema dnu. Kada je odlučio napustiti ga, već je bilo prekasno. USS Utah postao je njegovo vječno počivalište, grob pod vodom.

Petar Herceg Tonić dobio spomenik u Ljubuškom
 
Ako ste na prvi mah pomislili da se radi o nekom američkom časniku, pogriješili ste. Riječ je Petru Hercegu Toniću, jedinom Hrvatu koji je postao američki heroj. Petar je bio sin Ante Hercega i Ive Herceg rođene Tolj, a rodio se u Prologu kraj Ljubuškog.
 
Godine 1947. guverner Utaha, Herbert B. Maw, proglasio je Petra počasnim građaninom države, a skrb o njegovoj medalji povjerena je Utahu. Godine 1989., Ratna mornarica je izgradila Akademiju za više dočasnike u Newportu, u Rhode Islandu, nazvavši zgradu TOMICH HALL. Objekt predstavlja kombinaciju akademije, studentskog doma i muzeja. Njegova medalja bila je izložena ondje sve do 2006. godine kada su konačno uspjeli doći do živućih članova njegove obitelji, nakon čega im je uručena njegova Medalja časti.

Petar Herceg Tonić dobio spomenik u Ljubuškom
 
Danas je upravo u njegovom rodnom Ljubuškom, u Parku hrvatskih banova, na njegovu 82. godišnjicu smrti podignut i spomenik. Spomenik je izradio akademski kipar Ilija Skočibušić, a po otkrivanju blagoslovio ga je fra Dario Dodig, župnik župe sv. Antuna Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog.

Petar Herceg Tonić dobio spomenik u Ljubuškom
 
„Na ovaj način željeli smo se odužiti Petru Hercegu Toniću jer je spašavajući stotine života napravio herojski podvig. Također, želimo i novim generacijama približiti njegov lik i djelo, njegovo junaštvo, nesebičnost, hrabrost, ali i žrtvu njegove obitelji iz Prologa, iz naše Hercegovine“, kazao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.