SPOMENIK LJUBAVI, ALI ONOJ BEZ GRANICA Priča kako je divovsko jaje iz parka postalo simbol grada

Jaje u parku Zrinjevac
Hercegovina.info

Ako ste u prethodnih osam godina prošli parkom Zrinjevac u Mostaru, nemoguće je da vam pogled nije odvuklo bar na trenutak jedno „divovsko“ jaje, kako ga znaju nazvati mališani. Baš to jaje, uvijek zanimljivo ukrašeno koje se najčešće veže za Uskrs, od 2016. godine predstavlja svojevrsni spomenik Mostara, a ove godine dobit će svoju najposebniju priču do sada.

Tu priču ispričat će nam, tko drugi, nego mladi hercegovački umjetnici i talenti, koji pod budnim okom svojih ponosnih profesorica ovaj put obnavljaju spomenik, dajući mu toliko umjetnosti da će svaki Mostarac, ali i turist, kada stane pred ovaj spomenik moći osjetiti samo najljepša osjećanja, ljubav, grad bez podjela i ono karakteristično sunčano plavo nebo iznad Mostara, čak i u onim danima kada ga ne bude.

Jaje u parku Zrinjevac

Kako je sve počelo?

Projekt je započeo, sad već možemo reći davne 2016. godine, na inicijativu Udruge „Vedri osmijeh“, koja je prepoznala značaj instalacije jednog ovakvog spomenika u Mostaru i koja je prva čula zvuk poruke koju ova umjetnost može kazati.

„Skulptura je dobila svoj oblik u suradnji s našom školom, koja je bila izvođač cijelih radova, a onda i oslikavanja. Jaje ima više slojeva, sastoji se od željezne konstrukcije, zatim raznih ljepila, keramička podloga i završni sloj keramičkim ljepilom finije granulacije, pa nakon toga ide preparacija i samo oslikavanje jajeta. Izvedeno je u našoj školi, pa je preneseno ovdje u park Zrinjevac. U prvom navratu, sve ovo je nastalo uz podršku Grada Mostara i tadašnjeg gradonačelnika Ljube Bešlića“, rekla je Ivona Terzić, profesorica Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, za Hercegovina.info.

Jaje u parku Zrinjevac

Ipak, onako kako to često zna biti, u međuvremenu kroz ovo razdoblje od 2016. godine pa sve do danas, dogodila se devastacija spomenika u više navrata.

„Jaje je obnavljano, više puta krpljeno i popunjavano, bilo je raznih fizičkih oštećenja, izbušenih rupa i slično. Ipak, mislim da će to sve biti promijenjeno konačnom instalacijom nadzornih kamera, a jaje sada dolazi u novom ruhu i svjetlu“, istaknula je Terzić.

Što je važnije od ljubavi?

Zadnje oštećenje je bilo dosta veće nego prijašnja, pa se Udruga „Vedri osmijeh“ ponovno aganžirala, također uz financijsku potporu grada i sada opet imamo priliku da vidimo spoj umjetnosti, prirode i najvažnije poruke na svijetu – ljubavi bez granica i razumijevanja.

Jaje u parku Zrinjevac

„Sada ćemo na ovom jajetu ispričati jednu proljetnu priču, s naglašenim figurama djece, što će aludirati na to da su i oni direktni sudionici u ovoj lijepoj i novoj mostarskoj priči. Pokazat ćemo potrebu za inkluzijom i ljubavi svih nas, a i što je važnije od toga uopće“, zapitala se Terzić.

Na projektu još sudjeluju profesorice slikarstva Marijana Filipović i Lana Rebac, a tu su i učenice Marinela Zlatunić i Leona Čamber, ispred viših razreda škole.  Kiparski odjel škole je sudjelovao u popravkama, dok slikari sada imaju svoj zadatak s kisticama u rukama.

Jaje u parku Zrinjevac  

„Cilj je ispričati priču kroz umjetnost i novi spomenik Mostara, koji će na tom mjestu ostati trajno. S vremena na vrijeme, možemo očekivati neka mijenjanja motiva na jajetu, a finalni radovi bit će završeni do Uskrsa. Poslije oslikavanja ide lakiranje, a u skladu s vremenom koje je promjenljivo, morat ćemo se ubrzati s oslikavanjem, kako bi ovaj spomenik što prije zasjao u našem parku“, kazala je Terzić.

Novost je da se u cijelu priču uključuju i JP Parkovi Mostar, koji će svojim idejama i radom još više poboljšati cijelu ovu sliku i priču, pa će se tako tu naći brežuljak i cvijeće, što će u neku ruku možda i spriječiti buduća oštećenja.

Jaje u parku Zrinjevac

Jaje visoko više od dva metra

Akademska slikarica Lana Rebac na ovom projektu sudjelovala je još kao učenica, a sada je ponovno ovdje s još većom željom da u svom gradu ostavi svojevrsni pečat.

„Meni je ovo već drugi put da sudjelujem na ovom projektu, pa mogu reći da se držimo neke slične i prvobitne ideje, koju ćemo samo dodatno unaprijediti. Proljeće je priča sama za sebe, pa ideje same i dolaze. Napravit ćemo ujedinjenje, mir, novo rađanje koje i predstavlja proljeće, inkluziju, ljubav i razumijevanje među djecom, ali i odraslima“, naglasila je Rebac za Hercegovina.info.

Jaje u parku Zrinjevac

Kada neki turist dođe ovdje i pogleda u ovaj rad, želimo da osjeti samo najljepša osjećanja, podijeljenost neće postojati, Mostar je poznat po plavom nebu i vedrini, a samo to ćete i moći vidjeti na ovom jajetu, ali i oko njega, mišljenje je ove mlade slikarice.

„Navikla sam raditi na svim površinama, to je moja struka, pa ne mogu reći da je nešto zahtjevno u ovom radu, čak i to što je visoko preko dva metra, mi se vrlo lako snađemo. Jaje će biti oslikano akrilnim bojama, prevladavat će zelena, plava i roze, boje koje i asociraju na proljeće, a ostaje nam da vidimo kakve će reakcije ovaj put izazvati“, zaključila je Rebac.

Jaje u parku Zrinjevac

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.