Služena sv. misa za pobijene na Maglicama

rama šćit, selo Maglice, nevine žrtve, podizanje spomen obilježja, fra Tomislav Brković., sv. misa za sve pobijene.
Prvo ramsko selo na njihovom krvavom pohodu bilo je selo Maglice, gdje su, u svega nekoliko sati uz pljačku i palež, pobili 24 mještanina. Na mjesto Odornica doveli su osamnaest muškaraca i tu ih ili strijeljali ili zaklali, a još šest na širem području sela. Da bi se nevine žrtve otrgnule zaboravu, 2008. godine, nekolicina rođaka organizirala je podizanje spomen obilježja, gdje se od tada svake godine 8. listopada služi sv. misa za sve pobijene.

Uz nazočnost rodbine i prijatelja ubijenih. danas na 71. obljetnicu ove tragedije služena je sv. misa koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit, fra Tomislav Brković.

Fra Tomislav je u propovijedi, između ostalog, istaknuo da nevine žrtve ne smiju biti prepuštene zaboravu, zbog sadašnjosti, ali još više zbog budućnosti. A to se posebno odnosi na mlađe generacije. Nakon sv. mise izrečena je molitva (opijelo) za sve pobijene.

U otimanju nevinih žrtava od zaborava, svakako treba spomenuti ramske fratre koji su odmah nakon što se smjelo javno spomenuti četničke zločine, započeli s komemoracijom svim ramskim žrtvama. Dan sjećanja na sve ramske žrtve obilježava se svake godine, druge nedjelje u listopadu, tako će biti i ove.

U nedjelju 13. listopada u 11 sati, dvorište samostana na Šćitu, bit će mjesto molitve za sve stradale čija imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih 1529.

Izvor: zupa-prozor.com