OLTAR I POLITIKA Gvardijan s oltara objavio da je dobio drugostupanjsku presudu protiv načelnika

Prozor Rama
hercegovina.info

Ovih dana donesena je drugostupanjska presuda po tužbi Općine Prozor – Rama kojom se pokušavala dokazati struktura vlasništva Javne ustanove Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ Šćit sukladno uloženim sredstvima.

Iz presude se vidi da je vlasnička struktura nad zgradom Doma za stare i nemoćne osobe Rama na Šćitu ostala nepromijenjena u odnosu na vlasničku strukturu utvrđenu ugovorom o osnivanju ove javne ustanove, odnosno 1/3 Općina Prozor – Rama a 2/3 Kuća Mira, piše Ramski Vjesnik.

Navode da su istu objavu imali i prije točno godinu dana, kada je bila prvostupanjska presuda.

“Kao prvo, treba znati da nije bila riječ o tužbi nekoga protiv Općine, već o tužbi za definiranje vlasničkog udjela sukladno ulaganjima, i to po traženju Ureda za reviziju institucija u BiH. Nismo uspjeli dokazati da Općina Prozor – Rama ima veći udio u vlasništvu od onoga koji je na početku ugovoren, iako smo u Dom uložili preko 2 milijuna sredstava, daleko više od drugog suosnivača. Mi to prihvaćamo i neka ostane tako", kazao je Ramskom Vjesniku načelnik Jozo Ivančević.

Stajališta je da presuda po ovom osnovu neće donijeti automatsko rješavanje nijednog problema u ovoj Javnoj ustanovi, jer se ugovorom o osnivanju predviđa rješavanje svih sporova sporazumno, kroz suglasnost oba osnivača.

"Treće, po meni najvažnije, je da sada fra Andrija Jozić kao predsjednik HO “Kuća mira”, čiji je mandat istekao, ima čistu situaciju i može pokrenuti ubrzani završetak Doma, zaposliti oko 30 djelatnika i primiti naše starije sugrađane na zbrinjavanje. Ponavljam da će, bez obzira na sve, projekt Doma na Šćitu imati našu potporu, ali samo ukoliko i suosnivač bude spreman raditi po zakonu”, rekao je Ivančević.

Naime, za vrijeme nedjeljne svete mise u crkvi na Šćitu okupljeni narod je s oltara slavodobitno informiran o presudi u korist “Kuće Mira”. 

Inače, nekolicina svećenika iz Prozor-Rame predvođena fra Ivanom Jelićem pokrenula je upravni spor pred Županijskim sudom u Mostaru protiv rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave kojim je gvardijan na Šćitu fra Andrija Jozić imenovan za predsjednika Udruge Humanitarna organizacija 'Kuća mira' na razdoblje od 4 godine, o čemu je Hercegovina.info pisala ranije.

Usputno rečeno, Humanitarna organizacija 'Kuća mira' utemeljena je da bi samostanski fratri mogli primati donacije, obnavljati samostan, pomagati potrebitima, provoditi projekte. Humanitarna organizacija 'Kuća mira' s lokalnom vlašću suosnivač je Doma za stare na Šćitu, kojemu su zbog političkih previranja još uvijek zatvorena vrata za korisnike i zaposlenike. Na tematskoj sjednici OV Rama Jelić je kazao da se nikada dom neće otvoriti dok je gvardijan Andrija Jozić. Jozić se pred zadnje parlamentarne izbore s još nekolicinom fratara potpisao na predizborni plakat Dragana Čovića. U habitu.

Inače, Jozić za medije ne govori, a za civilne sporove i politička previranja koristi oltar.