RAMA Sve veća potražnja tetovaža sa tradicionalnim motivima

Ante Džolan tetoviranje
Ramski-vjesnik

Kada je riječ o tetovaži u Rami, redovna postaja su Poljane u Rumbocima, gdje tattoo majstor Ante Džolan već dugi niz godina u toplini obiteljskog doma, u uređenom studiju proizvodi prava mala remek djela, navodi ramski-vjesnik. Povod posjete ovaj put im je pak Antin rad na rekonstrukciji tradicionalne tetovaže rađene metodom sicanja.

Tako je ovom prilikom jedna tradicionalno urađena tetovaža pod mirnim okom i uz suvremenu opremu dobila novi svježiji izled. Mnogi Antini klijenti upravo se iz ljubavi prema narodu, starijima, običajima ili tradiciji, odlučuju upravo za tetovaže s tradicionalnim simbolima. Gotovo svaka od tih osoba imala je baku ili mamu, koje su slične tetovaže uradile tradicionalno sicanjem.

Trajno punktiranje kože i danas je, kao i u prošlosti važna etnološka jedinica u kulturnoj povijesti. Bez obzira je li riječ i ilirskom nasljeđu, pojavi uslijed islamizacije, tetoviranje tradicionalnih simbola kao što su kižići, sunce, grančice jelice i slično, uvijek je predstavljalo snažan statement, najčešće o pripadnosti narodu, o vjeroispovjesti ili jednoj kulturi.

Htijenje za oslikavanjem tijela postojalo je oduvijek i kao da progovara: ovo je moja koža, a moja koža je moja stvar i to mi nitko ne može uzeti. S Antom u razgovoru ekipa ramskog-vjesnika pregledala je knjigu crteža tetovaža s tradicionalnim simbolima, koja je pomno pripremljena za klijente, a sačinjena je upravo od građe koju je eruditski prikupljao Ćiro Truhelka.

Ante govori da je sve veći broj mladih koji se odlučuju upravo za ovakve tetovaže. "Svakodnevno je sve veća zainteresiranost za ovim motivima i na taj se način nekako oživljava tradicija katolika, još iz razdoblja Turske okupacije. Klijenti najčešće dolaze iz Rame, Kupresa, Tomislavgrada, Uskoplja, Bugojna te čak iz Kotor Varoši", dodaje Džolan.

Veličina tetovaže ovisi o obliku i dijelu tijela na kojem se radi, a slično kao i kod naših starijih, biraju se mjesta na šakama, podlaktici, vratu ili sredini leđa. Svi oni koji se odluče raditi tetovažu, mogu potražiti Antu na društvenim mrežama ili putem kontakt telefona +38763914260 te uz konzultaciju s njim doći do što ljepše tetovaže.