UMJESTO RADNIKA I ŠTIĆENIKA Na Šćitu smještaj i 'posao' našle laste

gvardijan,rama šćit,gvardijan,rama šćit,presuda,HO kuća mira

Šest godina u skoro završeni objekt Doma za starije i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu nije uložena ni jedna nova marka, a u taj objekat umjesto štićenika i zaposlenika uselile su laste. 

Gvardijan fra Andrija Jozić je prošle godine slavodobitno, sa oltara, uzviknuo okupljenim vjernicima: „Dom je naš! Sud je dokazao da imamo dvije trećine!“, a Ramski vjesnik piše da je sukladno tim povicima bilo za očekivati ubrzani završetak izgradnje i opremanja te početak korištenja tog objekta. 

Da je to uistinu i bilo rezultati tog pristupa bili bi za Prozor – Ramu ogromni – pristojan smještaj za sve brojniju populaciju starijih sugrađana, te novih najmanje trideset radnih mjesta (mnoge su djevojke stekle vještine njegovateljica upravo očekujući posao u Domu). Dom bi postao odličan kupac lokalnih poljoprivrednih proizvoda i drugih roba. 
    
Gdje je zapelo

Postavili su pitanje većinskom vlasniku, Humanitarnoj organizaciji „Kuća Mira“ Franjevačkog samostana Rama – Šćit. Od njih odgovor nisu dobili. 

Suosnivači, općina Prozor – Rama navode da se radi o političkim igrama.

„Itekako nam je stalo da se Dom konačno završi i pusti u rad. Poznato je da je Općina do sada uložila veliki novac, daleko više od Kuće Mira koja je drugi suosnivač. I pored toga, od njih smo dobili reviziju koja je dokazala da nije bilo malverzacija u ranijem radu, zatim smo dobili nepriznavanje našeg ulaganja, pokušaje nezakonitog imenovanja ravnatelja i razne smicalice. Znamo da je to osmišljavano u mostarskim političkim krugovima, a Kuća Mira im je služila kao posrednik u toj igri protiv Općine pa i protiv mene osobno. Ali, što je bilo, bilo je, vrijeme je da se projekt Doma za starije i nemoćne osobe pokrene  i tu Općina neće ničim smetati. Sad se ravnatelj može imenovati zakonito jer Kuća Mira može izmijeniti svoje članove Upravnog vijeća i postaviti one koji su odani i koji će slušati rukovodstvo. Vjerujem da im politika koju su slijedili zadnjih šest godina može donirati i novce, tako da se Dom može otvoriti vrlo brzo. Mi tu nećemo nimalo smetati“, rekao je za Ramski vjesnik dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor – Rama koja je suosnivač ove javne ustanove sa upisanom 1/3 osnivačkog kapitala i sa uloženih preko dva milijuna maraka u projekt Doma za starije i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu. 

Općina je u veljači 2019. uputila dopis Kući mira, točnije na ruke predsjednika fra Andrije Jozića.  „Pozivamo vas da u narednom razdoblju uložite novac kojim ćete opravdati omjer osnivačkog uloga te da, zajedno sa v.d. ravnatelja, poduzmete aktivnosti koje će dovesti do što skorijeg početka rada Doma, do prijema korisnika i do novog zapošljavanja predviđenih tridesetak djelatnika. Na tom poutu općina Prozor-Rama, niti ja osobno, nećemo Vam smetati nego ćemo biti poticatelji svih pozitivnih, ali zakonom reguliranih, aktivnosti“, naveli su u pozivu gvardijanu. 

Potpisivali pa se posuli pepelom

Ništa se nije promijenilo, a Dom nema ni ravnatelja. Za podsjetiti je da je fra Andrija Jozić jedan od fratara koji su se za zadnje opće izbore u habitu potpisivali na plakat Dragana Čovića, a da je cijeli općinski odbor Devedesetke na čelu s načelnikom nedavno raspušten, jer su se otvoreno protivili suradnji bivše stranke s HDZ-om BiH.