FPMOZ: Predstavljamo studij Pedagogije

FPMOZ, razredna nastava, studij pedagogije, FPMOZ, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij Informatike, glazbena umjetnost, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, studij geografije, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, upisi, FPMOZ, prijave, upisi, FPMOZ, ispiti, upisi, FPMOZ, upisi, Natječaj, FPMOZ, predavanje, FPMOZ, dan geografije, europski fondovi, FPMOZ, FPMOZ, dan pedagogije, FPMOZ, FPMOZ, glazbena umjetnost, FPMOZ, razredna nastava, FPMOZ, predškolski odgoj, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij pedagogije, studij matematike, FPMOZ
Danas je to studij Pedagogije.

DRAGI NAŠI BUDUĆI STUDENTI PEDAGOGIJE!

Kako je osnovni cilj organiziranja Smotre Sveučilišta u Mostaru pomoći maturanticama i maturantima pri odabiru studija, u ovom letku ćete naći osnovne informacije o studiju pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Pedagogija je znanost o odgoju s više znanstvenih grana. Znanost o odgoju pripada društvenim znanostima, a njezin karakter je interdisciplinaran. Danas su za predmet pedagogije u velikoj mjeri zainteresirani najrazličitiji društveni akteri što se ogleda i u tome da je područje odgoja i obrazovanja jedno od najdinamičnijih područja kako po broju znanstvenih istraživanja tako i po ulaganjima u njih u svijetu.

Studij pedagogije je jedan od najmlađih studija na Sveučilištu u Mostaru. Naime, pedagogija se kao dvopredmetni studij na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti studira od akademske 2005./06. godine, dok je početkom 2006./07. akademske godine uveden i jednopredmetni studij pedagogije.
Glavni cilj jednopredmetnog kao i dvopredmetnog studija pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru jest omogućiti studentima stjecanje kompetencija za kvalificirano obavljanje djelatnosti pedagoga u javnim i privatnim odgojno-obrazovnim ustanovama (dječji vrtići, škole, savjetovališta, domovi, ustanovama za organiziranje slobodnog vremena, zavodima za zapošljavanje, andragoškim službama, centrima za obrazovnu i profesionalnu orijentaciju i sl.). Pedagog, između ostalog, organizira odgojno-obrazovni rad, unapređuje nastavu, bavi se savjetodavnim poslovima, radi na organizaciji izvannastavnih aktivnosti i slobodnog vremena, surađuje s roditeljima, provodi razvojna i akcijska istraživanja itd. Međutim, tijekom studija pedagogije studenti stječu znanja i sposobnosti potrebne i za zapošljavanje izvan odgojno-obrazovnih institucija, primjerice u području medija, kulture, javne uprave, privatnog poduzetništva, nevladinog sektora i sl.

Nastavni plan i program studija pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru usklađen je s planom i programom studija pedagogije na Sveučilištima u Republici Hrvatskoj, a time i s europskim iskustvima.

TRAJANJE STUDIJA

Jednopredmetni i dvopredmetni studij pedagogije traje 3+2 godine /deset semestara/

dva obrazovna ciklusa s tim da preddiplomski studij pedagogije traje 3 godine tj. 6 semestara, a diplomski studij pedagogije traje 2 godine, odnosno, 4 semestra. Završetkom diplomskog studija student stječe kompetencije koje mu omogućavaju obavljanje djelatnosti pedagoga.

U akademskoj 2012./13. godini započeo je i treći ciklus studiranja - doktorski studij odgojnih znanosti - pedagogije, u trajanju od 3 godine /šest semestara/.

Stručni ili akademski naziv koji se stječe završetkom studija Završetkom preddiplomskog jednopredmetnog studija pedagogije stječe se naziv prvostupnik/ica iz područja pedagogije, a završetkom preddiplomskog dvopredmetnog studija stječe se naziv prvostupnik/ica iz područja pedagogije i stručni naziv iz odgovarajuće studijske kombinacije. Završetkom diplomskog jednopredmetnog studija pedagogije stječe se naziv magistar/ica iz područja pedagogije, a završetkom diplomskog dvopredmetnog studija stječe se naziv magistar/ica iz područja pedagogije i stručni naziv iz odgovarajuće studijske kombinacije.

Uvjeti upisa na studij

Uvjeti upisa na studij pedagogije jesu:
-svjedodžba o završenoj četverogodišnjoj srednjoj školi iz koje se vrednuje opći uspjeh i uspjeh iz relevantnih nastavnih predmeta (hrvatski jezik, strani jezik, društveno-humanistički predmeti)
-položen prijemni ispit (na dvopredmetnom studiju to se odnosi na obje studijske kombinacije).

FPMOZ: Predstavljamo studij Fizike

FPMOZ: Predstavljamo studij Informatike

FPMOZ: Predstavljamo Studij glazbene umjetnosti

FPMOZ: Predstavljamo studij Kemije 

FPMOZ: Predstavljamo studij Edukacijske rehabilitacije 

FPMOZ: Predstavljamo studij Razredne nastave

FPMOZ: Predstavljamo studij Tehnike 

FPMOZ: Predstavljamo studij Geografije 

FPMOZ: Predstavljamo studij Predškolski odgoj 

 

FPMOZ: Predstavljamo Studij Fizičke kulture 

FPMOZ: Predstavljamo Studij kineziologije