AKCIJA USKOK-a Uhićena profesorica koja predaje na Sveučilištu u Mostaru

Dijana Vican i Zoran Tomić
SUM

U akciji Uskok-a, prema neslužbenim informacijama, uhićena je bivša rektorica Sveučilišta u Zadru i gostujuća profesorica Sveučilišta u Mostaru, Dijana Vican.

Kako pišu hrvatski mediji, uhićenja u Zagrebu i Zadru povezana su s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, sada Pleslić. Osim Dijane Vican, koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta, Ante Stanišić.

N1 doznaje da je u novoj akciji USKOK-a uhićena bivša rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican jer se sumnja da je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu.

Tijekom natječaja ta je garancija bila među dokumentacijom, no, kako se doznaje, USKOK je utvrdio da Graditelj svratišta nije imao još neke potvrde koje su bile tražene. Navodno se, prema zasad dostupnim informacijama, radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka. Zbog toga je, sumnja USKOK, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1,5 milijuna kuna, sumnja USKOK.

Međutim, prema tvrdnjama Tužiteljstva, Josipa Rimac, bivša državna tajnica, na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića, traži od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati. Sumnja se također da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem, od Stanišića dobila mito. Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je stanovala za vrijeme obnašanja funkcije državne tajnice u Ministarstvu uprave, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta, te je, sumnja se, dobila i jednu tendu za svoju vikendicu, piše N1.

Tko je Dijana Vican?

Dijana Vican rođena je u Imotskom, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je jednopredmetni studij pedagogije. Stupanj doktorice znanosti stekla je 2000. godine. Na Zadarskom sveučilištu zaposlena je od 1987. godine, gdje je obnašala niz funkcija. U dva mandata je bila rektorica Sveučilišta u Zadru, a od 2008. do 2011. godine bila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Dijana Vican angažirana je i u Mostaru kao vanjska suradnica na preddiplomskom i diplomskom studiju pedagogije na Odsjeku za pedagogiju na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Autorica je i nositeljica dvaju kolegija na doktorskom studiju iz pedagogije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.