TROJKA PAZI ČOVIĆEVE ZETOVE Drugi put tvrtki MM Energy produžen rok za dostavu studije za Volujak

Volujak Rama

Federalno ministarstvo okoliša i turizma po drugi puta je produžilo rok Čovićevu zetu i partneru Marku Soldi za dostavu studije za izgradnju MHE Volujak. 

Iz Ministarstva okoliša tek jutros šalju odgovor na upit koji smo im poslali 11. ožujka ove godine, a koji se tiče Volujka. 

„Studija o utjecaju na okoliš za MHE Volujak nije dostavljena jer je produžen rok za 60 dana od 5. 3. 2024. kad je bio rok za dostavu studije o utjecaju na okoliš nakon prvog produženja roka“, naveli su jutros konačno u odgovoru iz Ministarstva okoliša FBiH.

Podsjetimo, Investitorima MHE Volujak, tvrtci MM Energy rok za dostavu studije počeo je teći koncem listopada prošle godine, a istekao je u siječnju ove godine. Iz odgovora ministarstva isčitava se da su produženje prvo dobili do početka ožujka, pa potom do 5. svibnja.

U Udruzi koja se bavi očuvanjem Volujaka iznenađeni su situacijom. 

"Iznenađen sam ovakvim postupanjem ministarstva. Iako se Hereditas javio kao zainteresirana strana u slučaju oko Volijaka, ministarstvo nas nikad nije obavještavalo o promjenama  koje se događaju. Ovo je, dakle, drugo produženje roka te očito podilaženje investitoru. To je više nego iznenađujuća činjenica obzirom da je javno poznato da ministarstvo vodi osoba koja je na to mjesto došla upravo zbog svog zalaganja za očuvanje rijeka u BiH", kaže Antun Kovčalija ispred Udruge Hereditas. 

Ministrica Nasiha Pozder u ranijoj izjavi je navela da je njezino osobno stajalište jasno.

"Ako me pitate o mom osobnom stajalištu, ja sam bila u prethodnom sastavu parlamenta i ne samo da sam glasovala, nego i zagovarala da se donese odluka o zabrani minihidrocentrala i moje osobno stajalište je jasno", istaknula je Pozder. 

No čini se da bi njezino osobno mišljenje moglo i ostati osobno, a da Trojka i ovdje čini ustupke Čovićevoj rodbini, kao što su učinili nedavno s BHANSA-om. 

Podsjetimo, jedan od dvojice zetova Dragana Čovića, Mario Krezić, inače zaposlenik Elektroprivrede HZ HB, suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama kroz tvrtku MM Energy. Tu mu je partner suprug međugorske vidjelice Marko Soldo. Tvrtka koja je investitor projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićeva ‘prijatelja’, zapravo zetovog oca – Pavu, a u upravljačkoj strukturi je i kćerka vidjelice Mirjane i Krezićeva partnera Marka.

Situacija s produženjem roka ne treba čuditi pogotovo ako znamo što je Trojka nedavno učinila za zeta koji ravna BHANS-om. 

Naša stranka, iz koje dolazi i ministrica, uputila je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, no najbitnija među njima je da Uprava poduzeća, Čovićev zet Primorac ima neograničeni mandat.

Za su glasovali punac Dragan Čović (HDZ BiH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Zdenko Ćosić (HDZ BiH), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD), no u konačnici je predloženi zakon oboren u parlamentu.

Nakon ove akcije za produžetak mandata jednom zetu, drugom se po drugi put produžuje rok za dostavu studije. 
O netaknutoj prirodi, Volujaku, biljnim i životinjskim vrstama i namjerama investitora opširno smo pisali ranije: 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.