TELEVISA PRESENTA Zet Dragana Čovića i suprug međugorske vidjelice prodavali MHE Volujak Elektroprivredi

Volujak Rama

Zet Dragana Čovića, Mario Krezić suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama, koji je pokušao rodbinskim vezama prodati Elektroprivredi HZ HB (u kojoj radi) za čak pet milijuna maraka. 

Žitelji Prozor-Rame godinama su se suprotstavljali tom projektu, ne znajući da je u vlasničkoj i osnivačkoj strukturi zet Dragana Čovića Mario, te njegov otac Pavo Krezić. 

Bivši direktor Elektroprivrede Marinko Gilja navodno nije pristao kupiti projekt, te je i to bio razlog smjene koju je svojevoljno potpisao. On o razlozima odlaska iz EP od prvog dana šuti, no u arhivi Elektroprivrede, tvrdi naš izvor, postoje pisani dokazi o ovoj nezavršenoj kupoprodaji, a da je bila namjera ili nalog predsjednika HDZ BiH, ili u najmanjoj ruci ponuda tvrtke MM Energi prema Elektroprivredi, govori činjenica da je Elektroprivreda tražila da vještaci odrede vrijednost projekta, kao i pravna mišljenja o kupnji

Volujak Rama

Vještaci su, tvrdi izvor iz EP, dali mišljenje Elektroprivredi da bi vrijednost objekta, MHE sa svim popratnim dijelovima (stanje izgrađenosti) koštala 16 milijuna maraka, dok je vrijednost samog projekta s popratnim dozvolama procijenjena na 3,7 milijuna. 
Budući da je od vještačenja prošlo dosta vremena, a kupoprodaja nije završena iz vještačkih krugova saznajemo da je izvjesno da će se ono ponavljati, što opet govori da je i dalje tendencija da se MHE Volujak proda Elektroprivredi HZ HB, o čemu je negativno mišljenje dalo i nekoliko odvjetnika.

Suprug vidjelice i zet dragana Čovića

Dragan Čović je na mjesto v.d. direktora Elektroprivrede, a što smo i najavili, a potom i objavili instalirao zetova kuma Dragu Bagu. Očekuje se da će upravo Bago dovršiti kupoprodaju za svoga kuma. 

Inače, tvrtka koja je vlasnik projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićeva ‘prijatelja’, zapravo zetovog oca - Pavu. I kad pomislite da je ova priča zapravo televisa presenta, dodatnu dimenziju zanimljivosti daje činjenica da je uz Krezića vlasnik MHE Volujak suprug međugorske vidjelice Mirjane Soldo Marko Soldo, a da je u upravljačkoj strukturi kćerka im Veronika.

Dragan Čović 

Osim Energija, kao investitor MHE Volujak pojavljuje se M I P d.o.o iz Uskoplja vlasnika Ilije Šandre. Iz Elektroprivrede HZ HB ne odgovaraju na upite jesu li razmatrali kupnju Volujaka, je li suvlasnik Energija njihov zaposlenik, a Čovićev zet Krezić. U Prozor Rami nisu znali da iza ovog projekta stoji Čovićeva rodbina, a izvjesno je da bi otpor sada mogao biti i veći. 

Volujak Rama
Volujak Rama
Volujak Rama

Eko udruga Volujak – Dobro polje iz Prozor Rame vodila je postupak poništenja ranije okolišne dozvole. Investitori su u međuvremenu ponovno prekrenuli postupak za pribavljanje nove okolišne dozvole.  

Općina Prozor-Rama (kao koncesor) je donijela odluku o dodjeli koncesije za korištenje vodotoka rijeke Volujak, putem samoinicijative ponude, za izgradnju MHE “VOLUJAK”, snage manje od 5 MW za proizvodnju električne energije, broj: 06-33-1527/07. od 10.07.2007. godine, gospodarskom društvu “BOŠNJAK PROMET” d.o.o. Prozor-Rama, Jaklići 110, zastupana po direktoru Šimunu (Ante) Bošnjak, kao koncesionaru,  i sa istim zaključila ugovor o koncesiji, broj. 06-33-2522/07. od 18.09.2007. Općina Prozor-Rama (koncesor) dana 29.06.2010. godine donosi odluku, broj: 01/1-33-2143/10. o jednostranom raskidu ugovora zbog neizvršenja ugovornih obveza. Koncesor je zbog raskida ugovora tužio koncesionara, ali nakon par godina presuđeno je u korist Općine, kažu iz Općine. 

Nova koncesija sadašnjem koncesionaru dodijeljena je putem provedenog javnog natječaja broj:01/1-33-1270/12 od 20. 04. 2012. za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju minihidroelektrane na vodotoku rijeke Volujak. Koncesija je tada dodijeljena najpovoljnijem ponuđaču, tvrtki MM ENERGI d.o.o. Prozor – Rama. 

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma u ožujku ove godine dostavilo je jedinici lokalne samouprave studiju utjecaja MHE Volujak na okoliš, koja je identična studiji koju su slali 2019. godine. Već 2019. godine Općina Prozor-Rama se očitovala te iznijela primjedbe i sugestije naglašavajući potrebu da se studijom obuhvate I problematika postojećih ribljih vrsta i općenito postojeće flore i faune na lokalitetu na kojemu je predviđena gradnja minihidroelektrane. Također su ukazivali na potrebu definiranja zaštite arheoloških nalaza koji se mogu pojaviti na navedenom lokalitetu. Ukazuju i na potrebu da se u proces izdvanja okolišne dozvole uključe obje Elektroprivrede, budući da se voda iz vodotoka Volujak nakon kraćeg kretanja rijekom Ramom ulijeva u Jablaničko jezero. Posebno su naglasili potrebu da se u svim budućim procesima vezanim za okoliš uključi lokalno stanovništvo iz svih naselja koja gravitiraju vodotoku rijeke Volujak i kanjonu Volujak. 

Volujak Rama

To pak znači da Uzdoljane i Donjevaščane, nakon što su dobili prvu bitku za spas Volujaka, očekuje nova i još jedna bitka. Naime, Mjesna zajednica Uzdol s podružnicama Donja Vast, Krančići, Ljubunci i Eko udruga Volijak-Dobro Polje kroz upravni spor oborila je okolišnu dozvolu za MHE Volujak. pokrenuli su upravni spor kod županijskog suda  u Sarajevu.  Ovaj sud je donio Presudu broj: 090 U 034964 19U od 06.11.2020. godine kojom je uvažena Tužba Mjesne zajednice Uzdol i Eko udruge Volijak-Dobro polje te se izdano rješenje poništava i predmet vraća tuženom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na ponovni postupak. 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je 23. lipnja  2020. godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cjelokupnom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Tim se zaključkom Vladi Federacije BiH daje rok od tri mjeseca da provede analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu koje bi omogućile provođenje te zabrane u praksi.

Volujak Rama


Netaknuti biser prirode Volujak teško je zamisliti iz uredske fotelje. O kakvoj ljepoti se radi, prosudite iz videa. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.