PRAVI PUNAC Čović digao ruku za zeta, a evo tko je još glasao za neograničeni mandat Davorina Primorca

Glasovanje o BHANSI, Davorin Primorac

Glasovanjem u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je Davorinu Primorcu, zetu Dragana Čovića omogućeno da neograničeno bude na čelu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA).

Tko je bio za, tko protiv, a tko suzdržan?

Jučerašnjem glasovanju nazočilo je 14 zastupnika, a nazočan nije bio Želimir Nešković (SNSD). Osam zastupnika je glasalo za, petero protiv, a jedan je bio suzdržan. Donosimo sva imena tko je podržao izmjene i dopune Zakona koje će omogućiti Davorinu Primorcu da ostane direktor BHANSA-e i nakon isteka drugog mandata.

ZA: Dragan Čović (HDZ BiH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Zdenko Ćosić (HDZ BiH), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD), Sredoje Nović (SNSD)

PROTIV: Šefik Džaferović (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Safet Softić (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Zlatko Miletić (Za nove generacije)

SUZDRŽAN: Kemal Ademović (NiP)

Glasovanje o BHANSI, Davorin Primorac

Podsjetimo, BHANSA je još prije 3 mjeseca pisala nadležnom Vijeću ministara kako bi trebalo promijeniti sadašnji zakon u kojem stoji da direktor BHANSA-e na čelu te institucije može biti maksimalno dva mandata. U prijevodu poslanoga, Davorin Primorac je pisao državi kako bi bilo dobro da Davorin Primorac može biti i duže na čelu BHANSA-e budući da je na polovici drugog mandata

Vijeće ministara BiH koje je pod kontrolom državne koalicije HDZ, SNSD, 'Trojka' (SDP, NiP, Naša stranka) to je i učinilo te poslalo u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Kako je Vijeće ministara obrazložilo neograničavanje mandata?

Kako navode u službenom dokumentu Prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona ministri na čelu s resornim ministrom Fortom (Naša stranka) tvrde da neograničenost mandata uvode po uzoru na europsku praksu i praksu država u okruženju poput Hrvatske, Srbije i Slovenije jer predviđaju mogućnost ponovnog imenovanja rukovoditelja institucija (direktora i zamjenika). Ta inicijativa bi i pila vode da nije riječ o zetu vjerojatno najmoćnijeg političara u državi koji kadroviranjem 'vedri i oblači' posljednjih 30 godina.

Glasovanje o BHANSI, Davorin Primorac

Ovaj zakonodavni presedan je zanimljiv iz razloga jer se hitno donosi odluka o produženju/neograničenosti mandata u samo jednom državnom poduzeću, a ovaj potez koji ima sve elemente nepotizma može otvoriti pandorinu kutiju i dati krila ostalim stranačkim direktorima koji su zapasali državna poduzeća da isto očekuju. 

Zašto se žuri Draganu Čoviću?

Naravno da ne treba biti politički lumen kako bi se shvatilo da jadni ministar Edin Forto ne odlučuje o ničemu u ovom slučaju i da je samo izvršitelj političkog dogovora ili preraspodjele funkcija. Dragan Čović je, koliko god on to odbijao priznati, na zalasku političke karijere i može se razumjeti njegova potreba za još većom potrebom zbrinjavanja obiteljske nejači.

S druge strane, ako je suditi prema trenutačnim korelacijama nije baš 'na ti' s Amerikancima, a ima dovoljno mudrosti da vidi kako prolaze njegove kolege SDA-ovci koji nisu bili poslušni 'najdražoj ambasadi' i zagrizli su u nepotizam, kriminal i korupciju. Budući da se već ozbiljnije šuškalo o mogućnosti njegovih sankcija, hitnost procedure za zeta Primorca pokazuje samo da je i on svjestan turbulencije u odnosima te priprema eventualnu izlaznu strategiju.

'Državotvorni nastup' Edina Forte

Iako je Naša stranka osvježena novim licima i mlađim kandidatima dobro kotirala kod neopredijeljenih i dobrog dijela umornih birača, dolaskom na vlast ne pokazuju previše aduta koji bi ih razlikovali od, njima omraženih, prethodnika. Reći da se nisu snašli na vlasti bilo bi neutemeljeno budući da već skoro desetljeće skupljaju iskustvo vladanja na lokalnim i županijskim razinama, a već godinama imaju svoje zastupnike u najvišim zakonodavnim tijelima vlasti. Nastup Edina Forte jučer pred delegatima Doma naroda pokazao je političku i moralnu kapitulaciju, a posebno se istaknuo vapaj delegatima kako bi se usvojio zakon o BHANSA-inom direktoru i upravljačkim tijelima.

"Hitnost ove procedure leži u činjenici da su jednostavne izmjene zakona i to je neka praksa kada se radi o manjim izmjenama, tako smo ga i uputili s Vijeća ministara. Moram reći da sam svjedočio nekim teški kvalifikacijama kojih možda nisam bio svjestan, a što su neki govorili da će biti nemjerljiva šteta za Bosnu i Hercegovinu ako se ovo usvoji s naglaskom na preskakanje komisija. S druge strane, jučer u Direkciji Europske unije napomenuli su nam da je ovo jedan od prioritetnih zakona. Meni je sasvim u redu da ide hitna procedura, a i bilo kakva procedura kakva se ovdje odredi. Pozivam vas da podržite ovaj zakon", kazao je Forto na početku rasprave.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.