PONOVLJEN POSTUPAK ZA VOLUJAK Čovićev zet i suprug međugorske vidjelice imaju 90 dana da dostave novu studiju

Volujak Rama

Projekt MHE Volujak trebao je, po nalogu Dragana Čovića biti prodan Elektroprivredi HZ HB, koja ga je i vještačila i tražila pravna mišljenja. Kupoprodaja se na koncu nije dogodila, a Elektroprivreda je 'pomlađena' novim direktorom. 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma ponavlja upravni postupak izdavanja rješenja o okolišnoj dozvoli za MHE „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW na Volujaku u Prozor-Rami, potvrdili su našem portalu iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

„Na temelju članka 71. Zakona o zaštiti okoliša i članka 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša, članka 200. Zakona o upravnom postupku, te presudi Županijskog suda u Sarajevu broj: 09 0 U 034964 19 U od 09.11.2020. godine ponavlja se upravni postupak izdavanja rješenja o okolišnoj dozvoli za MHE „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW“, navodi su u odgovoru ministarstva na upit našeg portala. 

Naime, nadležni Županijski sud u Sarajevu je presudom (broj gornji) poništio okolišnu dozvolu i vratio predmet na ponovni postupak.
„S obzirom na naprijed navedeno, a imajući u vidu već utvrđene činjenice iz upravnog postupka, postupajući po uputama iz presude Županijskog suda u Sarajevu investitor je dužan dostaviti Studiju o utjecaju na okoliš, u roku od devedeset (90) dana“, navode dalje iz Ministarstva. 

Dopis o obnovi postupka investitoru je poslan prije pet dana, što znači da je tromjesečni rok počeo teći. 

Podsjetimo, zet Dragana Čovića, Mario Krezić suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama kroz tvrtku MM Energy, gdje mu je partner suprug međugorske vidjelice Marko Soldo. Tvrtka koja je investitor projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićeva ‘prijatelja’, zapravo zetovog oca – Pavu, a u upravljačkoj strukturi je i kćerka vidjelice Mirjane i Krezićeva partnera Marka. 

Mala hidroelektrana na Volujaku, projekt je nedopustiv s više stajališta. Tijek i kanjon rijeke Volujak stanište su bjelonogog raka, koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta, što će značiti da je to jedna od zadnjih svjetskih lokacija gdje se isti može naći. Samo to je dovoljno da se spriječi bilo kakvo djelovanje i gradnja na ovom terenu. 

Dodajmo da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio 23. lipnja 2020. godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cjelokupnom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Tim se zaključkom Vladi Federacije BiH daje rok od tri mjeseca da provede analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu koje bi omogućile provođenje te zabrane u praksi.