POTVRĐENO Cvitanoviću 17 i pol godina zatvora zbog ubojstva Marka Radića Make

Suđenje Cviki
Hercegovina.info

Na Župunijskom sudu u Mostaru danas je ponovno izrečena ista kazna Josipu Cvitanoviću zvanom Cviki za ubojstvo Marka Radića od 17 i pol godina zatvora. Cvitanović se ponovno derao da je to "sud ratnog zločinca Marka Radića" i zapravo je sve upućivalo na to da je na djelu repriza izricanja presude u siječnju. 

Sudsko vijeće na čelu s Darkom Zovkom u obrazloženju presude je kazalo da je nedvojbeno utvrđeno, što kroz svjedočenja članova obitelji, što kroz snimke nadzornih kamera, da je Cvitanović dva puta dolazio na mjesto zločina i ubio Radića. 

Prethodno je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, po žalbama Tužiteljstva HNŽ i optuženog, ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Mostaru kojom je Josip Cvitanović osuđen na 17 godina zatvora zbog ubojstva Marka Radića.

Naime, sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru, na čelu s Marinom Zadrićem izreklo je 19. siječnja ove godine Josipu Cvitanoviću Cvikiju jedinstvenu zatvorsku kaznu od 17 godina i 5 mjeseci zatvora zbog ubojstva Marka Make Radića u središtu Mostara. Cviki je 17 godina zatvora dobio za ubojstvo, a 6 mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 17 godina i 5 mjeseci zatvora.

Nakon izrečene presude okrivljeni Cvitanović vidno razočaran govorio je "Eto vam Maka. Ovo je sud Make Radića". U obrazloženju presude kazano je da se radi o osobi koja je prije ovog počinila ubojstvo, te bi isto opet bila u stanju ponoviti. Podsjetimo, u lipnju 2004. Cvitanović je ubio vlastitog punca Davora Knezovića. Osuđen je na svega osam godina zatvora. Prema Radiću je ispalio 5 hitaca, od čega su ga četiri pogodila, nakon čega je preminuo.

Radić je ubijen 9. studenoga 2020. u 18.45 sati iz vatrenog oružja u zgradi u kojoj je živio. Prema optužnici, u njega je pucao Josip Cvitanović Cviki (1974.) koji je potom pobjegao u crvenoj Škodi. Iza Make Radića ostali su supruga, majka, sin i dvije kćerke. Osumnjičeni Cvitanović tijekom suđenja cijelo vrijeme je negirao ubojstvo, da bi na nekim ročištima glumio da žali za pokojnim Radićem, na drugim ga nazivao ratnim zločincem. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.