Cvikiju 17 godina i 5 mjeseci zatvora zbog ubojstva Make Radića

Cviki presuda

Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru, na čelu s Marinom Zadrićem izreklo je Josipu Cvitanoviću Cvikiju jedinstvenu zatvorsku kaznu od 17 godina i 5 mjeseci zatvora zbog ubojstva Marka Make Radića u središtu Mostara. Cviki je 17 godina zatvora dobio za ubojstvo, a 6 mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 17 godina i 5 mjeseci zatvora.

Nakon izrečene presude okrivljeni Cvitanović vidno razočaran govorio je "Eto vam Maka. Ovo je sud Make Radića". Cvitanović će platiti i pozamašne sudske troškove. 

U obrazloženju presude kazano je da se radi o osobi koja je prije ovog počinila ubojstvo, te bi isto opet bila u stanju ponoviti. Podsjetimo, u lipnju 2004. Cvitanović je ubio vlastitog punca Davora Knezovića. Osuđen je na svega osam godina zatvora. Prema Radiću je ispalio 5 hitaca, od čega su ga četiri pogodila, nakon čega je preminuo.

Zanimljivo je da je tek na zadnjem pretresu Cviki fingirao neku emociju, kazavši da mu je žao što je ubio Marka Radića, da su bili prijatelji. Danas se vratio na tračnice, te ga revoltiran presudom pokojnika ponovno nazvao ratnim zločincem. 

Zbog čega je Cviki dobio ovoliku kaznu?

Pokojni Radić ubijen je 9. studenoga 2020. u 18.45 sati iz vatrenog oružja u zgradi u kojoj je živio. Prema optužnici, u njega je pucao Josip Cvitanović Cviki (1974.) koji je potom pobjegao u crvenoj Škodi. Iza Make Radića ostali su supruga, majka, sin i dvije kćerke. Osumnjičeni Cvitanović tijekom suđenja cijelo vrijeme je negirao ubojstvo, a pred sudom su se izmjenjivali svjedoci, policajci, psiholozi, neuropsihijatri.

Od početka smo pratili cijeli slučaj, a naš fotoreporter zabilježio je uhićenje osumnjičenog Cvikija.

Sadržaj se učitava...

Naše snimke koristile su se u sudnici na početku suđenja.

Tijekom suđenja ročišta su većinom izgledala da Cvitanović ne razumije ili ne želi razumjeti. 

"Ja ne razumijem optužnicu, a i tu je rađeno sve protiv mene. I prikupljanje dokaza, sve je mimo zakona i na moju štetu. Ne mogu razumjeti optužnicu kad nije istinita, kako ću to razumjeti", odbijao je Josip Cvitanović.

Za prijatelja i suborca Make Radića suđenje je bilo emotivno i nije mogao suspregnuti suze.

"Negdje oko 18.30 sati pio sam kavu u kafiću Split i vratio se u ured bivše galerije gdje sam htio prebaciti neke slike. U to sam čuo pucnjavu, ali zvuk je bio kao u nekom tunelu. Potrčim u prolaz Brune Bušića i vidim položene ruke uz tijelo, brada prema dolje, a tijelo je izgledalo kao da je složeno. Vidim neku gospođu kako vrišti, a to je bila Anđelka, Makina supruga. Ona viče 'ubio ga je Cviki, ubio ga je Cviki'. U tom trenutku dolazi mlada djevojka koja se dere 'gdje je Sara (opa. kćerka pokojnog Radića)'. Vidio sam policajku u "kamenom" MUP-u i rekao je odmah da zove kolege. Ja sam uzeo Maku za bradu, tu je već bilo krvi, jer kako je ležao prvo potrbuške od crne jakne nisam vidio ni ranu ni krv. Kad sam ga okrenuo, u tom trenutku je došla jedna žena koja je rekla da je liječnica i da ga okrenemo potrbuške kako se ne bi udušio, ona ga je tu oživljavala dok nije došla hitna pomoć", ispričao je Knezović detalje te noći pred Sudskim vijećem.

Fotografija s današnje presude
Fotografija s današnje presude

Svjedok Knezović se rasplakao kad se prisjetio trenutka kada je kćerka Sara vidjela mrtvog oca na podu.

"Tad je došla i mlada djevojka, Sara, koju su tražili ranije. Ona se samo derala 'tata, nemoj umrijeti' i 'vidjela sam da ga je ubio iz puške'. Tada je došla hitna pomoć, a ja sam otišao oprati ruke jer su bile krvave. Poslije je došla i policija koja je uzela sve moje podatke, a naknadno sam dao i iskaz u policiji", zaključio je svoje svjedočanstvo Mate Knezović.

Josip Cvitanović Cviki na sudu je pokušao obraniti svoju neuračunljivost, kao i teže psihičke probleme poput šizofrenije.

Na upit tužiteljstva o šizofreniji, kao i Cvitanovićevim upornim listanjem nalaza i dokazivanjem svojih psihičkih i mentalnih problema, vještak Abdulah Kučukalić je više puta potvrdio kako nisu registrirali da boluje od šizofrenije ili bolesti nekog psihotičnog karaktera jer je to kronična bolest koja iziskuje bolničko liječenje, što u ovom slučaju nije tako budući da Josip Cvitanović Cviki nikad nije bio hospitaliziran zbog narušenog psihičkog zdravlja te da ne postoje nikakvi razlozi eventualne nesposobnosti za nastavak praćenja sudskog procesa.

Cviki presuda
Fotografija s današnje presude

Posebno potresno svjedočenje bilo je od Radićeve kćerke koja je tu večer sišla s ocem ispred zgrade...

U večeri kada se dogodilo ubojstvo, njeni roditelji su nešto prije šest sati došli u Mostar, jer je njoj trebao automobil da nešto obavi. Ispričala je da se brzo vratila, a dolaskom u stan je zatekla oca, majku i sestru u svađi. Otac je, kazala je, imao ranu na čelu, a ispričali su joj da se sukobio sa Cvikijem, koji je prethodno zvonio na interfon. Nakon što je njen otac, kazala je, izašao vani da ga pita što hoće, a Cviki mu je uzvratio kako se želi pobiti te ga je njen otac udario glavom i vratio se u stan. U međuvremenu je njen otac nazvao prijatelja Željka Planinića, ispričavši mu za to i zamolivši ga da dođe, nakon čega je uzeo jaknu i mobitel i istrčao iz stana. 

Ona je, kazala je, potrčala za njim kako bi bila s njim dok Planinić ne dođe. Dok su silazili spazili su Cvikija u liftu, koji je sa sobom imao, kako je navela, veliku pušku. Kada je Cviki njih vidio, njen otac se, rekla je, počeo derati : „Ne Cviki, jesi li normalan“, dok je ona počela vrištati. U međuvremenu je zalupala na vrata susjedima na prvom katu i dok im je ona pokušala reći što se događa, začula se pucnjava.

Jučer, dan prije presude, Josip Cvitanović je izrazio žaljenje zbog svega.

"Ruku na srce, iskreno mi je žao zbog nemilog događaja. Bili smo prijatelji. Da ga mogu vratiti, vratio bih ga. Nije se trebalo dogoditi, ali neću plakati kao neki. Ovo je od srca, iskreno mi je žao. Ako sam bio naporan, nemojte mi zamjeriti, kljukaju me tamo (u pritvorskoj jedinici KPZ-u Mostar op.a.) raznim bobama", rekao je Cvitanović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.