SUĐENJE ZA UBOJSTVO MAKE RADIĆA Odbijeni prijedlozi optuženog Josipa Cvitanovića

SUĐENJE ZA UBOJSTVO MAKE RADIĆA Odbijeni prijedlozi optuženog Josipa Cvitanovića
Hercegovina.info

Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu Županijskog suda u Mostaru prema kojoj je Josip Cvitanović Cviki (47) osuđen na 17 godina i pet mjeseci zatvorske kazne zbog ubojstva Marka Radića Make (61), kao i nedozvoljenog držanja oružja, jučer je otpočelo ponovno suđenje u ovom predmetu, javlja Avaz.

Optužnica izmijenjena prošle godine

Naime, Vrhovni sud FBiH je predmet vratio na ponovno odlučivanje u Županijski sud Mostar, a nakon što je, u procesu odlučivanja po žalbi obrane, utvrđeno da im nije dana mogućnost da se u roku od 15 dana izjasne o izmijenjenoj optužnici.

Tako je ponovljeni postupak otpočeo čitanjem optužnice, koja je izmijenjena 20. prosinca prošle godine, i to pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudac Darko Zovko, a u čijem su sastavu Minja Belović i Mediha Boškailo-Veledar.

Cvitanović se optužnicom teretio da je 9. studenog 2020. godine u ulici Brune Bušića u Mostaru u Radića ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga, a tom činu je prethodio fizički sukob između njih dvojice.

Pokušao preusmjeriti tijek suđenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitanović je, kao i tijekom prethodnog suđenja, pokušavao „preusmjeriti tijek“, iznosivši da je „politički pritvoren i osuđen“, kao i da ne razumije optužnicu. Njegov branitelj Semir Kajtaz tražio je dodatni rok za izjašnjenje po izmijenjenoj optužnici, ali mu je predsjedavajući Zovko ukazao da je imao skoro osam mjeseci za to.

I optužba i obrana ostali su kod uvodnih riječi s prvostupanjskog postupka, a rješenjem Vrhovnog suda FBiH je naloženo da se tijekom dokaznog postupka pročitaju svi iskazi svjedoka, vještaka, kao i brojni nalazi.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Cvitanovića za ispitivanje svjedoka Dragana Kvesića, kao i vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića. Proces će biti nastavljen iznošenjem završnih riječi obrane.