NOVA GODINA, NOVA 'ČESTITKA' Građanima ponovno stižu odluke o pljenidbi stvari zbog 91 marke RTV takse

Televizija
Ilustracija/Hercegovina.info

Nova godina, nove-stare odluke o ovrhama. I ovog siječnja na kućnu adresu brojnih građana stigla je odluka suda o popisu imovine, u svrhu pljenidbe.

Razlog istoj je tužba koju je pokrenula Radio Televizija FBiH, a sve zbog neplaćene takse stare 16, godina, točnije iz 2005. godine. Prinudno će se popisom stvari pokušati naplatiti dug od 91,00 konvertibilnu marku, iznos koji brojni nisu željeli ili nisu mogli platiti u to vrijeme.

Neki od naših čitatelja su nam se javili s ovim već poznatim problemom.

U zaključku koji stižu građanima tako stoji.

"Izvršni službenik suda izvršit će popis onoliko stvari koliko je potrebno za namirivanje potraživanja tražitelja izvršenja . Izvršit će se popis onih stvari u pogledu kojih nema primjedbi o postojanju prava koje bi sprječavale izvršenje i stvari koje se najlakše mogu unovčiti, pri čemu će se uzeti u obzir izjave prisutnih stranaka i trećih osoba", navodi se.

"Popisane stvari sudski izvršitelj će ostaviti na čuvanje izvršeniku, a izvršni službenik suda prije nego što pristupi pljenidbi pozvat će izvršenika da plati iznos za koje je određeno izvršenje".

Podsjetimo, i prošle godina u siječnju su brojni dobili istu odluku u svoje poštanske sandučiće.

Još ranije smo poslali i upit odvjetnicima što činiti po ovom pitanju.

“Radio Televizija FBiH je temeljem izvoda otvorenih stavki, (IOS-a), kao vjerodostojne isprave pokrenula ovršni postupak, te je sud u skladu s tim donio rješenje o ovrsi, na koje je moguće uložiti prigovor, odnosno žalbu. Kako u ovom slučaju ovršenici, nisu uložili pravni lijek, ili su ga uložili pa je isti odbijen/odbačen, to su rješenja postala pravomoćna i ovršna, te slijedom toga, a sukladno Zakonu o ovršnom postupku, sud donio zaključak o procjeni, prodaji pokretnih stvari na adresama ovršenika, a na prijedlog tražitelja ovrhe, u ovom slučaju Radio Televizije FBiH.

Za konkretnije izjašnjenje trebao bi se izvršiti uvid u svaki pojedinačni spis, da bi se eventualno mogli istaknuti određeni prigovori, npr. prigovor zastare, kao najčešći u sporovima ovakve vrste”, pojasnili su za Hercegovina.info u jednom mostarskom odvjetničkom uredu.