NELEGALNA TRAFOSTANICA NA MEĐINAMA Inspekcija zabranila daljnje radove tvrtki Pozitron

Pozitron trafostanica

Velike solarne investicije u HNŽ zbog nemogućnosti gradnje pripadajućih trafostanica još uvijek nisu spojene na distributivnu mrežu. 

O tome je portal Hercegovina.info već pisao u više navrata, naime, većina dozvola za fotonaponske elektrane, posebno na području Grada Mostara izdale su upravo gradske vlasti, budući da su investitori odlučili parcelizirati područja na kojima grade elektrane kako bi bile manje od 4,9 MW čime dozvole za gradnju umjesto viših razina vlasti daju jedinice lokalne samouprave.

Međutim, gradske odnosno lokalne vlasti ne mogu izdavati dozvole za trafostanice nego njih izdaje županija ili FBiH, ovisno o kapacitetu, a moraju biti planirane kroz prostorni plan.

Svaka trafostanica koja se trenutno gradi u HNŽ je nelegalna

U prostornom planu HNŽ trenutno takvi objekti ne postoje, pa je samim time i njihova izgradnja nelegalna.

To međutim nije spriječilo pojedine investitore da na svoju ruku započnu gradnju trafo objekata, pa smo tako pisali o trafostanici na Pologu iznad Međina, neposredno pored solara tvrtki Pozitron i Plavo sunce Zdravka Mamića.

Mještani Međina ovu su nelegalnu gradnju prijavili inspekcijskim organima, a iz Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, za Hercegovina.info kazali su kako je njihov inspektor zapečatio ovu nelegalnu građevinu.

"Županijski građevinski inspektor Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, po službenoj dužnosti, a u okviru svoje nadležnosti, dana 20.03.2024. godine izvršio je inspekcijski pregled trafo-stanice 110/20 kV koja se gradi u sklopu FNE Polog 8 na parceli k.č. 6679/53 k.o. Polog - Mostar.

Pregledom je utvrđeno da je investitor „Pozitron“ d.o.o. Mostar započeo izvođenje radova bez pravomoćnog odobrenja za građenje.

trafostanica Međine

Rješenjem broj: UPI 05-19-10/24 od 26.03.2024. godine naređeno je investitoru obustavljanje dalje gradnje odnosno izvođenje daljih radova na izgradnji trafo-stanice 110/20 kV, te je gradilište zapečaćeno. Obustava radova traje do pribavljanja pravosnažnog odobrenja za građenje" kazali su iz ovoga ministarstva za Hercegovina.info.

Tko stoji iza Pozitrona?

Inače, tvrtka Pozitron aplicirala je i dobila dodatne koncesije za nove fotonaponske eletrane na ovom lokalitetu.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i gospodarsko društvo Pozitron Mostar zaključili su u srpnju 2023. Ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana Liwno 1, Liwno 2, Liwno 3, Liwno 4, Liwno 5 i Liwno 6, instalirane snage 6x4.500 kW, na lokalitetu Polog u Mostaru.

Koncesionar je obvezan obavljati koncesijsku djelatnost na način i pod uvjetima propisanim svim zakonskim propisima koji reguliraju oblast električne energije i izgradnje elektroenergetskih postrojenja ove vrste. Zakonski propisi i standardi koji reguliraju pitanja gradnje, zaštite okoliša, vodoprivrede i zaštite na radu, su također obvezujući za Koncesionara.

Jednokratnu koncesijsku naknadu za fotonaponske elektrane u ukupnom iznosu 72.265 KM Koncesionar je obvezan platiti tako što će prvu ratu koja iznosi 14.665 KM platiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ovog Ugovora a preostalih 6 rata u visini od po 9.600 KM.

Pozitron prihodi

Vlasnici Pozitrona su Ivica Brekalo, Petar Marić i Marko Petrović. Tvrtka je osnovana 2021. godine, sjedište im je u naselju Ortiješ, a kapital tvrtke je oko 3,9 milijuna KM. U prošloj godini prihodovali su 534.000 KM, a rashod je iznosio oko 908.000 KM, pa je rezultat poslovanja za 2023. godinu minus od oko 370.000 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.