SUD POČINJE ULAZITI U KUĆE Evo kako će izgledati ovrha obitelji iz Mostara zbog RTV duga od 91 marku

Ovrha stvari
Shutterstock

Godine prolaze, a građani i dalje muku muče s tužbama i najavljenim pljenidbama zbog neplaćenih taksi iz 2005. godine prema RTV BiH. Radi se o naplati potraživanja u iznosi 91 KM i to od prije 19 godina. Stoga su brojni građani ovih dana od strane Općinskog suda u Mostaru dobili rješenje o pljenidbi stvari na kućnoj adresi.

U istoj se navodi kako će "sudski izvršitelj izvršit popis onoliko stvari koliko je potrebno za namirivanje potraživanja tražitelj izvršenja po rješenju o izvršenju. U trenutku popisa tražitelj izvršenja stječe založno pravo na popisanim stvarima. Izvršeniku se zabranjuje raspolaganje propisanim stvarima. Zbog povrede te zabrane izvršenik može kazneno odgovarati', navodi se.

Kako se navodi u zaključku suda, građani popis svojih stvari mogu izbjeći ukoliko do roka ili u trenutku izvršenja popisa plate navedeni iznos.

"Izvršenik može izbjeći popis pokretnih stvari u vlastitom posjedu pod uvjetom ako do roka ovog Zaključka dobrovoljno ili na zahtjev sudskog izvršitelja suda, u trenutku popisa izmiri svoju obavezu u iznosu i na način kako je to određeno u rješenju o izvršenju".

Jedna od čitateljica javila nam se i kazala kako nikada nije dobila nikakvu tužbu po ovom pitanju, već samo zaključak o pljenidbi. 

"Ne znam što su drugi ljudi činili po ovom pitanju, no meni je zakazana pljenidba idući tjedan. Radi se o taksama iz 2005. godine. Zvala sam ih i pitala zašto ne šalju svoje račune. Nije uredu da oni idu u naplatu preko Elektroprivrede ili HT-a. Zaključak o pljenidbi čak i ne glasi na mene, nego na mog pokojnog supruga. Meni na kućnu adresu nije dolazila nikakva tužba, već samo obavijest o pljenidbi, datumu i satnici iste", rekla je za Hercegovina.info zabrinuta čitateljica.

Još ranije zbog istog problema koje građane muče godinama unatrag, poslali smo upit jednom mostarskom odvjetničkom uredu. 

“Radio Televizija FBiH je na temelju izvoda otvorenih stavki, (IOS-a), kao vjerodostojne isprave pokrenula ovršni postupak, te je sud u skladu s tim donio rješenje o ovrsi, na koje je moguće uložiti prigovor, odnosno žalbu.

Kako u ovom slučaju ovršenici, nisu uložili pravni lijek, ili su ga uložili pa je isti odbijen/odbačen, to su rješenja postala pravomoćna i ovršna, te slijedom toga, a sukladno Zakonu o ovršnom postupku, sud donio zaključak o procjeni, prodaji pokretnih stvari na adresama ovršenika, a na prijedlog tražitelja ovrhe, u ovom slučaju Radio Televizije FBiH.

Za konkretnije izjašnjenje trebao bi se izvršiti uvid u svaki pojedinačni spis, da bi se eventualno mogli istaknuti određeni prigovori, npr. prigovor zastare, kao najčešći u sporovima ovakve vrste”, pojasnili su za Hercegovina.info odvjetnici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.