FTV NE ODUSTAJE Umirovljeniku iz Mostara žele ovršiti novac ili zaplijeniti stvari zbog 84 KM duga od prije 20 godina

FTV ovrha

Građani Hercegovine posljednjih godina redovno su dobivali rješenja o izgubljenim presudama protiv Radio-televizije FBIH (FTV), a da im ništa nije bilo previše jasno, no početkom 2024. krenuo je novi val ovrha zbog sudskih presuda. 

Veliki broj stanovnika na kućnu je adresu dobio rješenje o pljenidbi imovine zbog tužbe koju je pokrenula Radio Televizija FBiH zbog neplaćene takse iz 2005. godine, a brojnima je popis imovine najavljen upravo u prvoj polovini veljače. 

Našoj redakciji obratilo se više građana sa sličnim problemom, a ističu da ni sami ne znaju za što su dužni i za što su godinama trebali plaćati zatezne kamate. Jedan od njih je i umirovljenik iz Mostara Z. D. (77) koji je krajem siječnja dobio sudsko rješenje o izvršenju kojim bi trebao biti ovršen.

Rješenje o izvršenju je završni čin i građani su stjerani u kut zbog zanemarivih iznosa, no nije ugodno kada ti netko prijeti ovrhom novca ili pljenidbom stvari kao i činjenica da bi ti netko mogao ući u kuću i popisivati stvari.

Odvjetnici koje smo kontaktirali smatraju da je najveći problem ovakvih rješenja o izvršenju ovrhe zapravo u velikom broju slučajeva kod građana da cijelo vrijeme nisu ni znali za sudske postupke ukoliko nije došlo do redovne obavijesti putem pošte ili da se negdje proces zagubio i da su nakon 20 godina saznali.

Riječi odvjetnika

“Radio Televizija FBiH je temeljem izvoda otvorenih stavki, (IOS-a), kao vjerodostojne isprave pokrenula ovršni postupak, te je sud u skladu s tim donio rješenje o ovrsi, na koje je moguće uložiti prigovor, odnosno žalbu.

Kako u ovom slučaju ovršenici, nisu uložili pravni lijek, ili su ga uložili pa je isti odbijen/odbačen, to su rješenja postala pravomoćna i ovršna, te slijedom toga, a sukladno Zakonu o ovršnom postupku, sud donio zaključak o procjeni, prodaji pokretnih stvari na adresama ovršenika, a na prijedlog tražitelja ovrhe, u ovom slučaju Radio Televizije FBiH.

Za konkretnije izjašnjenje trebao bi se izvršiti uvid u svaki pojedinačni spis, da bi se eventualno mogli istaknuti određeni prigovori, npr. prigovor zastare, kao najčešći u sporovima ovakve vrste”, pojasnili su nam za potrebe članka u jednom mostarskom odvjetničkom uredu.

Podsjetimo, određen broj građana zaprimio je odluku Općinskog suda u Mostaru o popisu pokretnih stvari.

Dužni 20 godina, a da ni ne znaju

Razlog tome je tužba koju je pokrenula Radio Televizija FBiH zbog neplaćene takse iz daleke 2005. godine. Riječ je o popisu pokretnih stvari radi prinudne naplate 91,00 konvertibilnu marku ili drugim iznosima poput slučaja 'našeg Mostarca', odnosno 84 marke koji brojni očito nisu platili prije 19 godina.

'Sudski izvršitelj izvršit će popis onoliko stvari koliko je potrebno za namirivanje potraživanja tražitelj izvršenja po rješenju o izvršenju. U trenutku popisa tražitelj izvršenja stiče založno pravo na popisanim stvarima. Izvršeniku se zabranjuje raspolaganje propisanim stvarima. Zbog povrede te zabrane izvršenik može kazneno odgovarati', navodi se.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.