DUŠKA JURIŠIĆ Pozvala Elektroprivredu HZHB da počne u Hercegovini naplaćivati pristojbu za Javni RTV servis

Duška Jurišić

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je na press konferenciji Naše stranke kazala da su interesi Bosne i Hercegovine i Međunarodne zajednice identični po pitanju slobode izražavanja, Javnog RTV servisa i slobode okupljanja.
"U posljednjem izvješću Europske komisije rečeno je da ukoliko zakon o registru nevladinih organizacija RS-a bude upućen u dalju proceduru to će značiti korak u nazad kada su u pitanju EU integracije", kazala je Jurišić i dodala da je Nacrt zakon doslovno zadnji dan upućen u proceduru. Ona je rekla da već ima naznaka da jedan od entiteta ne poštuje uvjete koji su predviđeni.

"Učiniti ću sve da nevladine organizacije, civilno društvo nesmetano rade i da retrogradne strane ne nazivaju bilo koga stranim agentom", navela je Jurišić.

Ona je rekla da je na osnovu usvojenog zakona već podneseno 45 kaznenih prijava protiv novinara, građana, političara i da je najveći dio prijava protiv građana, prenosi Klix.

"Garantiramo da ćemo uraditi sve da zaštitimo svakog građanina BiH od kaznenog progona, jer za razliku od drugih zemalja ovdje javni tužitelji po službenoj dužnosti procesuiraju prijave", navela je Jurišić.

Ona je kazala da BHRT nije samo simbol i zastava BiH nego da je to Bosna i Hercegovina, državnost BiH i da je u tom pogledu po prijedlog ministra Edina Forte odobrilo četiri milijuna nepovratnih sredstava za BHRT i našlo načine da pomogne putem entitetskih vlada.

"Donošenje novog zakona je neophodno. U ovom trenutku inzistiram na provedbi postojećeg zakona, nitko ne može ići izvan zakonskih okvira. To ne mogu raditi ni RTRS ni Pošte RS-a koje prikupljaju pristojbu na prostoru entiteta i cijeli iznos daju emiteru. Pozivam Elektroprivredu HB da počne ispunjavati obvezu i prikuplja sredstva koja bi se dijelila po zakonskom principu", kazala je Jurišić.